Totul va fi posibil prin interpretarea expresiilor faciale ale oamenilor
Robotii nu mai sunt de multa vreme acele masinarii impersonale, urate si greoaie. Companii precum Honda, Boeing, Bosch, Foxconn sau chiar Amazon investesc masiv in robotica. Totul pentru momentul in care robotii vor putea interactiona zilnic cu oamenii.
Totusi, oamenii vor dori ca masinile cu care intra in contact sa aiba tot aspect uman. Sta in natura noastra, ca fiinte sociale. Insa nu putem vorbi de oameni fara sa luam emotiile si sentimentele in calcul. Problema apare insa in momentul in care vrei sa dezvolti tehnologia necesara recunoasterii faciale avansate. E complexa si costa foarte mult.
Tocmai de aceea, o echipa de cercetatori de la Universitatea Sungkyunkwan, din Seul, a hotarat sa abordeze problema din alt unghi. In loc sa investeasca in sisteme optice scumpe, capabile sa detecteze miscarile ochilor, de exemplu, coreenii au ales sa aplice senzori transparenti si flexibili pe fata utilizatorului.
Acestia sunt creati din nanotuburi de carbon si sunt atat de sensibili incat pot detecta chiar si cea mai mica miscare a muschilor fetei. Sistemul poate astfel sa acceseze o baza de date in care sunt stocate majoritatea expresiilor umane si sa decida astfel care este starea de spirit a utilizatorului.