Este primul foraj efectuat, pana acum, de om pe o planeta vecina.
Roverul Curiosity a reusit sa sape o gropa de forma cilindrica in stanca de pe Marte. Este o realizare importanta a robotului care a ajuns, in vara anului trecut, pe planeta vecina, intr-o incercare de a afla daca aceasta poate fi sau nu favorabila vietii. Curiosity a luat putina pudra rezultata in urma forajului, cam o cantitate de marimea unei aspirine, pe care o va analiza in minilaboratoarele cu care este dotat.
Roverul are o unealta pentru a da gauri pozitionata la capatul bratului sau lung de peste 2 metri. Gaura realizata de el are adancimea de aproape 6,5 cm si diametrul de 1,5 cm, si a fost facuta in 7 minute. Specialistii care lucreaza la acest proiect sustin ca ar putea descoperi, astfel, numeroase semne care sa ii lamureasca daca pe aceasta planeta vecina a existat apa.
Aceasta procedura a fost atat de complexa, inca inginerii si-au petrecut zile intregi programandu-l pe Curiosity sa realizeze maneva. "A fost o executie perfecta", a declarat inginerul AVI Okon, de la Jet Propulsion Laboratory al NASA.
Abia saptamana care vine cercetatorii vor sti cat de multa pudra a reusit sa colecteze robotul, insa ei spera ca acesta a reusit sa stranga suficienta pentru a realiza toate testele necesare.
Dupa ce aceasta operatiune se va termina, Curiosity va porni intr-o alta misiune, care va dura 9 luni. El se va indrepta spre un munte, un loc in care cercetatorii spera ca va reusi sa gaseasca semne ale unor molecule organice, elemente esentiale ale vietii.