Cele "7 minute de cosmar" de care se temeau specialistii NASA au trecut cu bine.
Roverul Curiosity a ajuns cu bine pe Marte, dupa o calatorie de 8 luni si 570 de milioane de kiloemtri. Misiunea lui este sa culeaga dovezi ale existentei vietii in prezent sau in trecut. Intreaga misiune a fostat NASA 2,5 miliarde de dolari.
Roverul a atins solul Planetei Marte luni, 6 august, la ora 8:31, ora Romaniei, potrivit contului de Twitter al robotului. El se afla acum in apropiere de muntele Sharp, care are 5.000 altitudine, in craterul Gale.
Curiosity a trimis si o poza de test.
Toti cei de la NASA se temeau de ultima faza a calatoriei: cele 7 minute critice ale coborarii, cand vehiculul spatial a fost franat de o parasuta imens. El a trecut de la 21.243 km/h la numai 2,74 km/h. Aceasta a fost partea cea mai delicata a misiunii, iar o greseala ar fi putut fi fatala.
Roverul are un brat de teflon care va colecta mostre de sol. Acestea vor fi introduse apoi in interiorul robotului, unde nu mai putin de 10 instrumente stiintifice le vor analiza in incercarea de a identifica toti compusii minerali si chimici. Marea problema este ca respectivele mostre ar putea fi contaminate, deoarece mici fragmente de teflon pot sa intervina si sa modifice rezultatele analizelor chimice.
Robotul mai are si un fel de catarg pe care se afla camere video performante si un laser care ii permite sa detecteze si sa analizeze obiectele aflate la o distanta de pana la 7 m.
Curiosity este cel mai sofisticat vehicul trimis vreodata de oameni pe o alta planeta. El cantareste 900 kg si este de 2 ori mai lung si de 5 ori mai greu decat celelalte rovere ajunse pana acum pe Marte: Spirit si Opportunity.