Serviciile secrete americane au aflat că rușii sunt pe cale să producă o rachetă alimentată cu combustibil nuclear, cu rază nelimitată de acțiune. Arma este deja în primele faze de dezvoltare, scrie Daily Mail și ar putea fi folosită peste doar 6 ani.
Această super-rachetă se numește Burevestnik și ar avea legătură cu testul eșuat de luna trecută, când a avut loc o scurgere radioactivă și 5 cercetători au murit. Desigur, autoritățile de la Kremlin nu au declarat nimic despre acest accident și nici despre o posibilă armă nucleară.
Potrivit spionilor americani, rușii au făcut mai multe încercări pentru a produce o rachetă cu rază nelimitată de acțiune, care poate zbura zile în șir, însă până acum nu reușiseră.
Acum, Rusia face progrese importante, susține CNBC, citând surse din cadrul serviciilor secrete americane. Ar fi existat mai multe teste cu această rachetă, în perioada noiembrie 2017-februarie 2018 și fiecare test a fost un eșec, racheta prăbușindu-se.
E posibil însă ca anul acesta testele să fi avut succes, reactorul nucelar al rachetei putând susține o rază nelimitată de acțiune.
Rușii au pierdut însă o rachetă Burevestnik pe fundul mării, la Nyonoksa, iar incidentul din 8 august a avut loc în timpul operațiunii pentru recuperarea ei.
Acest tip de rachetă este imposibil de interceptat prin mijloacele actuale ale statelor vestice și poate transporta focoase nucleare oriunde pe glob. Racheta experimentală este cunoscută și sub denumirea de Skyfall.
Cum funcționează o rachetă cu combustibil nuclear
Spre deosebire de actualele rachete de luptă, una care este alimentată cu combustibil nuclear poate zbura mult mai mult, chiar și zile întregi, având astfel o rază nelimitată de acțiune.
Racheta folosește principiul fisiunii nucleare, care este întâlnit și în centralele atomice, doar că aici reactorul nuclear este mult mai mic și mai ușor, astfel încât poate fi integrat într-o rachetă.
Deși mulți cercetători nu cred că rușii au reușit deja această performanță, este posibil ca în curând să asistăm la o nouă cursă de înarmării nucleare între est și vest.