Boala degenerativă numită scleroză multiplă ar putea fi cauzată de virusul comun aflat în spatele „bolii sărutului” sau mononucleoză.
Un nou studiu de la Universitatea Harvard sugerează că maladia cronică ar putea fi provocată de acest virus herpetic, extrem de contagios, care se transmite prin salivă.
Acesta cauzează oboseală, febră, mâncărimi și umflarea glandelor, dar cercetătorii au descoperit că virusul Epstein-Barr poate să inducă și o infecție latentă, de lungă durată care ar putea cauza scleroza multiplă. Afectând 2,8 milioane de oameni, pentru boala inflamatorie cronică a sistemului nervos central nu a fost descoperit încă un remediu.
Studiul publicat în revista Science a analizat 955 de adulți tineri care au fost diagnosticați cu scleroză multiplă atunci când erau cadre militare active. În comparație cu mostrele prelevate de la 10 milioane de membrii ai armatei, oamenii de știință au descoperit că riscul de a dezvolta scleroză multiplă crește de 32 de ori după infectarea cu virusul Epstein-Barr. Niciun alt virus studiat în acest context nu a indicat un risc sporit de dezvoltare a sclerozei.
Aceștia explică faptul că decalajul între momentul contractării virusului și dezvoltarea simptomelor de scleroză multiplă ar putea fi provocat de faptul că sistemul imunitar este stimulat în mod repetat, de fiecare dată când virusul latent se activează.
Boala determină sistemul imunitar să atace neuronii din creier și din măduvă, fapt care poate distruge complet sistemul nervos central. În cazuri severe, oamenii își pierd abilitatea de a merge.
„În acest moment nu există o modalitate eficientă de a preveni sau trata infecția cu virusul Epstein-Barr, dar un vaccin împotriva sa ori dezvoltarea de scheme de tratament dedicate ar putea preveni sau chiar vindeca lumea de scleroză multiplă”, au declarat cercetătorii de la Harvard.
____________________________________________________________________________________________________
Urmărește emisiunile preferate pe protvplus.ro: