In salina, radiatiile sunt de 100 de ori mai mici decat la suprafata Pamantului.

Fizicienii din toata lumea vor studia radiatiile in Salina din Prahova, daca tara noastra va fi aleasa pentru a gazdui acest proiect. Romania, concureaza cu Anglia, Franta, Spania, Italia, Finlanda si Polonia, potrivit stirileprotv.ro.

Specialistii s-au gandit la salina noastra pentru ca, in urma unor teste, au descoperit ca in aceasta groapa - ce contine cea mai curata sare - radiatiile sunt de 100 de ori mai mici decat la suprafata, fiind cele mai scazute din tara noastra. Astfel, locul ar fi ideal pentru experimentele cu care vor sa desluseasca originea si evolutia universului: masurararea comportamentului unor particule numite neutrini, ce pot explica formarea materiei si, in final, a lumii in care traim.

"Datorita nivelului foarte scazut de radiatii, cercetatorii au posibilitatea sa masoare aceste radiatii, masuratoare care la suprafata din cauza interferentelor nu s-ar putea face atat de exact.", spune Radu Ene, director de turism la Societatea Nationala a Sarii.

Proiectul prevede amenajarea unui laborator in salina, la 208 metri sub pamant. Acolo va fi amplasat un detector incarcat cu argon lichid, cel mai mare din lume, folosit ca "teren" pentru studiul miscarilor particulelor elementare. De asemenea, se va putea verifica celebra teorie a Big-Bangului privind creararea Universului in urma unei explozii cosmice de materie si energie.

"Masuratorile astea ne ajuta sa aflam daca//s-ar putea//ca universul acesta sa expandeze pana la o limita dupa care sa se restranga, adica sa oscileze si el//si va mai exploda odata si, cum le spun eu studentilor, ne vedem dupa 20 de miliarde de ani." - profesor universitar Alexandru Jipa, catedra de Fizica Atomica si Nucleara, Universitatea Bucuresti.

Dar un asemenea vis costa peste 1600 de milioane de euro. Uniunea Europeana este cea care va da cei mai multi bani. Aprobarea proiectului va insemna si dezvoltarea intregii zone aflate pe Valea Teleajenului.

"Foarte multi oameni din zona respectiva vor avea locuri de munca, fie la partea de constructie fie in partea de exploatare a facilitatilor, direct sau indirect.", spune Teodor Prisacaru, ministru secretar de stat Ministerul Educatiei.

La sfarsitul acestei luni, la Hamburg, finalistii acestui proiect, la care mai concureaza Anglia, Franta, Spania, Italia, Finlanda si Polonia vor sti cine a visat frumos. Daca noi vom fi cei alesi, constructia centrului de cercetare cosmica va incepe in 2014 si se va finaliza 6 ani mai tarziu.

Share articol: