Europa se pregateste sa cucereasca spatiul. Care sunt misiunile celor sapte sateliti de tip CubeSat lansati de Agentia Spatiala Europeana. GALERIE FOTO
1. Goliat - primul satelit romanesc
Proiectul Goliat a fost realizat de tineri cercetatori de la Universitatea Politehnica din Bucuresti si Universitatea din Bucuresti, cu suportul Agentiei Spatiale Romane (ROSA) si a Institutului de Stiinte Spatiale.
Satelitul va realiza imagini cu o rezolutie de trei megapixeli (CICLOP), va masura nivelul de radiatii nucleare la o altitudine intre 300 si 1450 km (Dose-N) si va detecta micrometeoriti (SAMIS). Goliat va transmite datele pe frecventa de 437,485 MHz (modulatie AFSK la 1200 bps cu protocol AX.25).
2. e-st@r - primul satelit italian de tip CubeSat (alaturi de UniCubeSat-GG)
Proiectul e-st@r a fost dezvoltat de studenti si absolventi ai Universitatii Politehnica din Torino.
Obiectivul pricipalal satelitului e-st@r este de a pregati studentii la inginerie spatiala pentru a proiecta si implementa conform standardelor un sistem complex. In acelasi timp, proiectul ofera perspective in dezvoltarea de noi tehnologii pentru activitati spatiale mai ieftine.
Echipa se asteapta sa receptioneze un flux de telemetrie care sa contina diversi parametru referitori la altitudinea satelitului.
3. PW-Sat - primul satelit polonez
Satelitul PW-Sat a fost realizat de catre o echipa formata din 22 de membri, cu un nucleu de noua, din Asociatia Spatiala Studenteasca din Polonia. Intentia membrilor asociatiei este de a trimite in spatiu prima naveta de origine poloneza.
Obiectivul principal al proiectului este de a scoate de pe orbita satelitul dupa un an de la lansare. Un alt obiectiv, secundar, este de a testa celule solare.
PW-Sat va trimite telemetric date despre starea fiecarui subsistem, dar si alti parametri. Radioamatorii vor putea receptiona toate aceste informatii.
4. XaTcobeo - primul satelit spaniol de tip CubeSat
Proiectul XaTcobeo a fost dezvoltat prin participarea a unui numar impresionant de peste 80 de studenti de la Unioversitatea din Vigo. Tinerii au fost supervizati de profesori universitari si de specialisti din cadrul Institutului National de Tehnica Aerospatiala.
Principalul obiectiv al satelitul XaTcobeo este cel educational, de a oferi studentilor oportunitatea de a participa la un proiect spatial realizat in conformitate cu standardele Agentiei Spatiale Europene. Al doilea obiectiv este de a realiza trei experiemente legate de comunicatii radio, detectare a radiatiilor si economisire a energiei.
5. Robusta - primul satelit frantuzesc de tip CubeSat
Satelitul a fost dezvoltat de catre o echipa formata din profesori si studenti de la Facultatea de Stiinte din Montpellier, Liceul de Inginerie Polytech si Institutul de Tehnologie din Nîmes.
Obiectivul Robusta este de a masura efectul expunerii indelungate a componentelor electronice la radiatii. Satelitul va trimite date privind degradarea parametrilor circuitelor integrate ce sunt utilizate frecvent in industria aerospatiala. Agentia Spatiala Franceza a selectat Robusta dintr-o serie de trei proiecte, in cadrul programului pentru activitati studentesti in domeniul sistemelor orbitale.
6. Masat-1 - primul satelit unguresc
Proiectul este realizat de un grup de 14 studenti de la Facultatea de Inginerie Electrica si Infiormatica din cadrul Universitatii de Tehnologie si Economie din Budapesta.
Satelitului Masat-1 are doua obiective principale. Primul este de a proiecta si implementa subsistemele de baza in constructia unui satelit personalizat.
Al doilea obiectiv vizeaza experienta de coordonare, logistica, testare si lansare in spatiu a unui proiect complex, dar si pregatirea pentru viitoarele programe mult mai avansate.
7. UniCubeSat-GG - primul satelit italian de tip CubeSat (alaturi de e-st@r)
Proiectul UniCubeSat-GG a fost dezvoltat de catre o echipa de studenti la master, tineri cercetatori si profesori din cadrul Grupului de Astrodinamica din Universitatea Sapienza din Roma.
Primul obiectiv al proiectului este de a studia efectul gravitatiei si al excentricitatii orbitale asupra stabilitatii satelitului. Ce de-al doilea obiectiv este de a afla ponderea si capacitatea panourilor solare instalate de obtinere a energiei.
Sursa: esa.int