Reuters a publicat concluzia unei investigații guvernamentale realizate de autoritățile chineze.
Un cercetător chinez care a afirmat anul trecut că a creat primii copii ''modificaţi genetic'' din lume a evitat în mod intenţionat supervizarea şi a încălcat reglementările naţionale, aflându-se în căutarea celebrităţii şi a averii.
Cercetătorul He Jiankui, profesor asociat la Universitatea sudică de ştiinţă şi tehnologie din Shenzhen, China, a anunţat în luna noiembrie că a utilizat o tehnologie cunoscută sub numele CRISPR-Cas9 pentru a edita genetic embrioanele a două fetiţe gemene, care s-au născut în acea lună, generând astfel numeroase critici şi controverse pe plan internaţional cu privire la aspectele etice şi de siguranţă ale unei astfel de cercetări.
Sute de oameni de ştiinţă din toată lumea au condamnat demersul lui He Jiankui şi au susţinut că orice punere în aplicare a modificării genetice a embrionilor umani în scopul reproducerii contravine legilor şi eticii medicale din China.
Autorităţile chineze au cerut în luna decembrie universităţilor din ţară să denunţe până cel târziu la 31 decembrie experimentele ilegale de modificare genetică realizate în ultimii cinci ani şi au suspendat temporar activităţile de cercetare implicând editarea genelor umane.
He Jiankui a "evitat în mod deliberat supervizarea" cu intenţia de a crea un copil modificat genetic "în scopul reproducerii", conform concluziilor iniţiale ale unei echipe de anchetă, înfiinţată de Comisia de Sănătate din China în provincia sudică Guangdong.
Cercetătorul a adunat el însuşi fonduri şi a organizat în particular o echipă pentru efectuarea procedurii în ''căutarea faimei personale şi a profitului'', a menţionat Xinhua, adăugând că He Jiankui ar fi falsificat documentele privind aspectele etice în vederea atragerii voluntarilor care au participat la procedură.
De ce este controversată editarea genetică a embrionilor
Tehnologiile utilizate de He Jiankui nu prezintă siguranţă, iar crearea bebeluşilor modificaţi genetic în scopul reproducerii este interzisă prin decret naţional, se menţionează în raport.
Cercetătorul a declarat în cadrul unei conferinţe organizate în noiembrie la Hong Kong că este ''mândru'' de ceea ce a realizat şi a afirmat că a modificat genele celor două fetiţe chineze pentru ca ele să nu poată fi infectate cu HIV, virusul care provoacă SIDA. He Jiankui a susţinut că "nicio genă nu a fost modificată cu excepţia aceleia care previne infecţia cu HIV".
Identităţile părinţilor celor două fetiţe nu au fost dezvăluite, însă cercetătorul asiatic a spus că tatăl lor este seropozitiv şi a dorit ca fiicele lui să nu sufere din cauza discriminărilor la care sunt supuse persoanele infectate cu HIV.
Anunţul său a declanşat o dezbatere în rândul specialiştilor în drept din China pe tema legilor pe care He Jiankui le-ar fi încălcat din punct de vedere tehnic prin efectuarea procedurii, precum şi a posibilităţii ca acesta să fie învinuit de săvârşirea unor fapte penale.
Numeroşi specialişti au amintit o directivă din 2003, care interzice implantarea embrionilor umani modificaţi în scopul reproducerii şi potrivit căreia embrionii modificaţi nu pot fi dezvoltaţi mai mult de 14 zile. Dincolo de aspectul strict etic al experimentelor, există riscul apariției unor mutații genetice grave, nedorite, la copiii modificați genetic.
De asemenea, nu putem cunoaște efectele procedurii pe termen lung, în cazul unor copii care se nasc și cresc după ce au suferit o asemenea intervenție la nivel de ADN. În plus, prin editarea embrionilor, mutațiile genetice provocate vor fi transmise și următoarelor generații, fenomen care nu se întâmplă dacă editatea genetică se face asupra unui adult.
Cercetătorul chinez a folosit tehnica CRISPR-Cas9, sau "foarfeca genetică", ce permite înlăturarea şi înlocuirea unor părţi indezirabile ale genomului.
Încă o femeie va aduce pe lume copii modificați genetic
Scandalul provocat de He Jiankui nu se oprește însă aici. El a declarat că o altă femeie este însărcinată în urma experimentelor realizate. Femeia şi cei doi gemeni născuţi anterior vor fi plasaţi sub observaţie medicală,
În total, opt cupluri s-au oferit voluntari pentru experiment, dintre care unul a abandonat pe parcurs. Guvernul chinez a cerut suspendarea activităţilor sale ştiinţifice.
Sursa: Agerpres
Foto: Getty Images
Află cele mai importante știri din știință, medicină și tehnologie, pe ProTv Plus: