Grăbirea treburilor și mișcarea ceva mai alertă, de doar de câteva ori pe zi, este corelată cu un risc cu 40% mai mic de deces prematur la adulți

Grăbiți-vă până la stația de autobuz. Grăbiți-vă să urcați scările. Jucați-vă cu cei mici ori cu animalele de companie. Aspirați sufrageria cu un pic mai multă energie. Intensificarea ritmului activităților noastre zilnice ar putea avea un impact substanțial asupra longevității noastre, potrivit unui nou studiu privind intensitatea mișcării și impactul ei asupra gradului de mortalitate.

Studiul a ajuns la concluzia că doar trei minute pe zi de activitate zilnică intensă sunt legate de un risc cu 40% mai mic de deces prematur la adulți, chiar și atunci când aceștia nu fac altfel de exerciții fizice.

Rezultatele studiului se alătură dovezilor științifice din ce în ce mai numeroase conform cărora adăugarea unei doze puțin mai crescute de dinamism în viața noastră aduce beneficii mari pentru sănătate, fără a necesita echipamente suplimentare, instruire, abonamente la săli de sport sau timp.

Ideea că modul în care ne mișcăm influențează cât de mult trăim nu este deloc nouă. O mulțime de cercetări leagă exercițiile fizice regulate de o durată de viață mai lungă.

Cercetări mai concentrate, însă, sugerează că intensificarea unora dintre exercițiile noastre - asigurându-ne că ritmul cardiac și respirația cresc și ele - amplifică beneficiile pentru sănătate. De exemplu, într-un studiu la scară largă realizat în 2006, se arată că doar 30 de minute pe săptămână de exerciții fizice intense au redus cu aproximativ jumătate riscul de deces din cauza bolilor de inimă la bărbați și femei, în comparație cu persoanele sedentare.

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: