Fenomenul va fi vizibil și din România și va dura o oră și 43 de minute.
Vineri, 27 iulie 2018 va avea loc cea mai lungă eclipsă totată de Lună din acest secol. Durata maximă a fazei totale, în anumite regiuni, va fi de 103 minute. Eclipsa va fi vizibilă și din România, anunță Observatorul Astronomic Amiral Urseanu, din București.
În timpul eclipsei vom asista și la un alt fenomen, cunoscut drept Luna Sângerie: Luna trece prin umbra Pământului și capătă un culoare roșiatică.
În acest an, durata eclipsei, de 1 ore și 43 de minute, este foarte aproape de limita maximă posibilă pentru un asemenea fenomen - care este de 1 oră și 47 de minute.
Iată mai jos care sunt orele la care răsare Luna în seara de 27 iulie 2018 în diverse locuri din România și care este momentul maxim al eclipsei totale de Lună!
Anul acesta avem noroc de un alt fenomen spectaculos, care se va suprapune cu eclipsa totală de Lună. Marte se va afla foarte aproape de Terra și astfel va fi vizibil pe cer cu ochiul liber.
Astfel, chiar sub Luna, în timpul eclipsei, vom putea vedea și planeta Marte, care va arăta ca o stea foarte strălucitoare, tot de culoare roșiatică.
Eclipsa de Lună de pe 27 iulie va putea fi admirată numai din Europa, Africa și Asia.
O eclipsă de Lună are loc atunci când Soarele, Pământul și Luna se aliniază astfel încât Luna ajunge în umbra pe care o face Pământul.
Cea mai lungă eclipa totală de Lună înregistrată până acum a avut loc pe 16 iulie 2000 și a durat o oră și 46,4 minute.