Noile unde magnetice de mare frecvență descoperite recent ar putea explica de ce coroana solară este atât de fierbinte.
Este posibil ca oamenii de știință să fi descoperit ce anume face ca atmosfera exterioară a Soarelui, coroana, să fie atât de caldă, în mod inexplicabil.
De zeci de ani, oamenii de știință se străduiesc să explice de ce temperaturile din atmosfera exterioară a soarelui ating temperaturi uluitoare de peste 1,8 milioane de grade Fahrenheit (un milion de grade Celsius). Suprafața soarelui are doar aproximativ 10.000 de grade F (6.000 de grade C), iar coroana - fiind mai departe de sursa de căldură din interiorul stelei - ar trebui, de fapt, să fie mai rece.
Noile observații făcute de nava spațială Solar Orbiter au oferit acum indicii despre ceea ce ar putea fi în spatele acestei încălziri misterioase. Cu ajutorul imaginilor realizate de către instrumentul EUI (Extreme Ultraviolet Imager) al navei spațiale, o cameră care detectează lumina ultravioletă extremă de mare energie emisă de Soare, oamenii de știință au descoperit valuri magnetice de mici dimensiuni care se mișcă la o mare viteză și se „învârt” pe suprafața Soarelui. Aceste unde care oscilează rapid produc atât de multă energie, conform ultimelor calcule, încât ar putea explica încălzirea coronală.
Oamenii de știință au detectat anterior unde magnetice mai lente, dar acestea nu păreau să producă suficientă energie pentru a explica diferența enormă de temperatură dintre suprafața Soarelui și atmosfera sa exterioară.
„În ultimii 80 de ani, astrofizicienii au încercat să rezolve această problemă, iar acum apar din ce în ce mai multe dovezi conform cărora coroana poate fi încălzită de undele magnetice", a declarat Tom Van Doorsselaere, profesor de fizică la Universitatea Catolică din Leuven, Belgia, și unul dintre autorii noului studiu.
Structurile nou descoperite pot fi văzute într-o secvență video capturată de instrumentul EUI în luna octombrie a anului trecut. Fiecare dintre oscilațiile magnetice, evidențiate prin dreptunghiuri albastre, verzi și roșii, are o lățime mai mică de 10.000 de kilometri. Pentru context, discul solar măsoară 1.392.000 km în diametru.
Solar Orbiter, lansat în februarie 2020, realizează cele mai apropiate imagini ale stelei din centrul sistemului nostru solar. Deși telescoapele cu baza pe Pământ pot oferi imagini ale Soarelui la o rezoluție mai mare, acestea nu pot studia partea ultravioletă extremă a spectrului de lumină solară. Deoarece aceste frecvențe sunt filtrate de atmosfera terestră, telescoapele terestre nu văd, prin urmare, multe dintre fenomenele cheie care determină comportamentul soarelui.
__________________________________________________________________________________________________