Oamenii de stiinta au descoperit ca bucata de roca contine elemente la care nu se asteptau.
Meteoritul a fost gasit in anul 2011 in desertul Sahara, in Maroc, si cantareste aproximativ 300 de grame, scrie Business Insider.
Numit oficial NWA 7034 si poreclict Black Beautydatorita culorii sale negre, bucata de roca contine bazalt si foarte mult apa, de 10 ori mai multa decat alti meteoriti martieni.
Acest lucru demonstreaza ca piatra a intrat in contact cu apa pe suprafata planetei Marte, in urma cu 2,1 miliarde de ani, atunci cand s-a format.
Savantii care l-au cercetat sunt incantati de rezultate si sunt convinsi ca, pe masura ce vor avansa, cercetarile vor scoate la lumina si alte date neasteptate despre trecutul Planetei Rosii.
Acets meteorit este singurul care provine de la suprafata planetei, spre deosebire de ceilalti 110 meteoriti martieni cazuti pe Terra, care provin din structurile de adancime.
Acets s-a format probabil din lava iesita la suprafata si intarita, cu ajutorul apei cu care a intrat in contact. El este dovada ca Marte a avut candva un trecut in care clima era mai clada si mai umeda.
Studiul realizat de oamenii de stiinta de la Institutul Carnegie a fost publicat in revista Science Express pe 3 ianuarie.