Cursul evoluției umane din ultimii 2 milioane de ani a fost modelat de schimbări de habitat, legate de modificările climatice determinate de fenomenele de natură astronomică, sugerează oamenii de știință într-un nou studiu.
Utilizând o simulare a climatului Pământului, realizată pe un supercomputer, cercetătorii au descoperit că schimbările variabilelor climatice - cum ar fi precipitațiile și temperatura - au fost legate de modul în care o serie de specii diferite de hominizi, inclusiv Homo sapiens, s-au stabilit sau au rătăcit de-a lungul preistoriei umane.
„Chiar dacă diferite grupuri de oameni arhaici preferau medii climatice diferite, toate habitatele lor au reacționat la schimbările climatice cauzate de oscilația axei Pământului și variațiile orbitale", spune fizicianul climatic Axel Timmermann de la Universitatea Națională Pusan din Coreea de Sud.
Rezultatele adaugă o greutate semnificativă argumentului conform căruia episoadele preistorice de schimbări climatice au contribuit la stimularea evoluției genului Homo - o ipoteză la care antropoligii se gândeau de mult timp, dar totuși greu de demonstrat până acum din cauza lipsei de date climatice concrete care să se suprapună în același timp cu descoperirile fosilelor de oameni preistorici.
Rezultatele spun o poveste complexă despre modul în care diferite grupuri de hominizi s-au dispersat în mod diferit pe Pământ de-a lungul timpului, dar sugerează, de asemenea, că acest migrații (și perioadele contrastante de locuire în același loc) au fost legate de modele climatice care au influențat adecvarea lor la temperatură și disponibilitatea hranei.
„Suntem ceea ce suntem pentru că am reușit să ne adaptăm de-a lungul mileniilor la schimbările lente ale climei”, au explicat specialiștii.
Ca un exemplu, cercetătorii sugerează că stresul climatic din sudul Africii ar fi putut fi cel care a dus la apariția lui Homo sapiens, în timp ce Homo heidelbergensis a dispărut. Dincolo de sugestia că datele climatice au jucat un rol în evoluția umană, studiul merge chiar mai departe, susținând că schimbările de adaptare a oamenilor nu pot fi explicate pe deplin fără a recurge la o înțelegere mai largă a factorilor climatici care afectează ecosistemele.
__________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: