Problema poluării a devenit atât de mare încât particulele de microplastic sunt acum prezente în atmosferă și au căpătat un întreg circuit în natură, la fel ca oxigenul și apa, arată un nou studiu. 

Particulele de plastic degajate în aer prin vapori și cele aflate pe suprafața solului traversează continentele și ajung chiar și în cele mai îndepărtate locuri de pe Terra, arată noi cercetări realizate de specialiști.

Se pare că multe dintre ele circulă în ecosistemele noastre de mult timp: „Am găsit foarte multă poluare cu plastic cu o vechime mare, oriunde am căutat. Se deplasează prin atmosferă și se depune în întreaga lume”, susține geologul Janice Brahney, de la Universitatea din Utah.

În intervalul decembrie 2017 – ianuarie 2019 cercetătorii au colectat 313 mostre de particule microplastice din aer, din 11 locuri diferite din partea de vest a Statelor Unite. Aceștia au găsit un procent de 84% particule care proveneau din praful de pe drumuri, 11% din apă și 5% din solul folosit pentru cultivarea plantelor. Cu alte cuvinte, poluarea cu microplastic nu mai este concentrată doar în jurul aglomerărilor urbane, ci ajunge absolut peste tot, purtată de vânt.

Descoperirile au fost apoi transpuse într-un model computerizat pentru a încerca să simuleze felul în care arată tiparul propagării plasticului la nivel global. Există zone, precum cele mai reci și îndepărtate teritorii din Antarctica, ce nu produc poluare în sine, dar sunt foarte expuse la „importarea” particulelor plastice, și la fel se întâmplă peste tot pe Terra. Cea mai mare concentrație este estimată a fi la nivelul oceanelor, dar plasticul se găsește acum absolut oriunde, în diverse cantități.

Până la această dată, aproape 10 miliarde de tone metrice de plastic au fost produse la nivel global, de la începutul anior 1900. 

___________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: