Atunci când Regele Charles al III-lea va fi încoronat la Londra, pe 6 mai, la ceremonia de încoronare va fi folosită Piatra Destinului, din care a fost realizat un scaun sculptat în Scoția, vechi de cel puțin 800 de ani. 

În ciuda istoriei sale îndelungate, oamenii de știință au observat abia recent simboluri înscrise pe piatră, arată aceștia într-un comunicat de presă.

Aceste anomalii - o pată de aliaj de cupru și rămășițe de tencuială de gips - sugerează că blocul istoric, cunoscut și sub numele de Piatra din Scone, are aspecte necunoscute ale istoriei sale care nu sunt înregistrate în documente.

Piatra a fost folosită la încoronarea monarhilor scoțieni în secolul al XIII-lea, iar astăzi este folosită la încoronarea monarhului Regatului Unit. În cadrul ceremoniei din zilele noastre, piatra este așezată pe scaunul de încoronare pe care stă monarhul. Piatra a fost mutată din Scoția în Anglia în 1296 și a fost returnată abia în secolul XX. Istoria sa de dinainte de secolul al XIII-lea este neclară.

Acum, oamenii de știință de la Historic Environment Scotland, o instituție publică ce are grijă de piatră, au realizat o scanare cu laser a artefactului și au efectuat teste științifice, dezvăluind noi informații despre acesta. Printre descoperirile făcute se numără marcaje care arată ca niște cifre romane. Acestea includ trei semne în formă de X, urmate de un marcaj care arată ca un „V”.

„Numerele romane nu au mai fost consemnate până acum", a declarat Ewan Hyslop, direcotul departamentului de cercetare și schimbări climatice de la Historic Environment Scotland, într-un e-mail pentru Live Science. „Nu știm de ce au fost sculptate sau ce semnifică, dar sperăm că acesta va fi un motiv pentru cercetări ulterioare".

S-ar putea ca sculpturile să nu fie chiar cifre romane, ci mai degrabă alte simboluri, a declarat Ewan Campbell, lector senior de arheologie la Universitatea din Glasgow, Marea Britanie, care nu a fost implicat în noua cercetare. „Cred că acestea sunt ciudate ca cifre - mai degrabă forme de cruci brute", a declarat Campbell pentru Live Science, tot online. Pe baza uzurii pietrei și a poziției marcajelor, Campbell suspectează că acestea nu au fost gravate în piatră decât la un moment dat, după ce relicva a fost mutată din Scoția în Anglia în 1296.

Echipa de cercetare a identificat, de asemenea, o pată de aliaj de cupru, folosind analiza prin fluorescență cu raze X, o tehnică cu un grad distructiv mic, ce funcționează prin măsurarea compoziției chimice a materialelor cum ar fi rocile, mineralele și sedimentele. Descoperirea sugerează că un obiect din cupru sau alamă a fost așezat pe piatră pentru o perioadă de timp, la un moment dat în istoria sa.

Analiza a dezvăluit, de asemenea, prezența tencuielii de gips pe Piatra Destinului. Acest lucru sugerează că, la un moment dat, este posibil să se fi făcut un mulaj din ghips al artefactului.

Deși nu este clar cum a ajuns tencuiala de gips pe piatră, scanările și testele recente vor facilita studenților studierea pietrei. „Piatra Destinului este rareori mutată și nu este ușor pentru savanți și pentru public să o analizeze în întregime, îndeaproape sau pentru o perioadă lungă de timp. 

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: