Cercetătorii au analizat datele furnizate de sonda care a ieșit anul trecut din sistemul nostru solar, iar informațiile ridică mai multe semne de întrebare.
Potrivit datelor furnizate de Voyager 2, care a ieșit din sistemul nostru solar în noiembrie 2018, între sistemul solar și spațiul interstelar există o zonă heliopauză, unde se întâmplă fenomene pe care încă nu le putem înțelege.
Voyager 2 a ieșit din sistemul nostru solar prin partea sudică a heliosferei (care este regiunea în care se simte acțiunea vântului solar). Cu 6 ani înainte, sonda geamănă Voyager 1 a părăsit la rândul său sistemul solar, dar prin regiunea nordică.
Ambele au transmis însă date despre existența unor fenomene stranii la hotarul dintre heliosferă și spațiul interstelar. Această regiune a fost numită heliopauză, pentru că aici nu mai este percepută activitatea solară.
Fenomenul observat aici i-a surprins însă pe fizicieni. Ei se așteptau ca vântul solar să-și piardă treptat din intensitate pe măsură ce se apropie de limita sistemului solar.
Datele furnizate de cele două sonde au arătat însă că nu se întâmplă așa, ci activitatea solară este blocată brusc, ca și când aici ar exista un fel de „zid”, un hotar. Doar câteva particule mai pot trece prin heliopauză.
Suntem abia la început în cercetarea spațiului interstelar, unde se află acum cele două sonde Voyager.
Prin urmare, cercetătorii se așteaptă și la alte surprize de acest fel, dar speră ca, în timp, multe din aceste mistere să poată fi înțelese și rezolvate.
Cert este că spațiul interstelar este foarte diferit de ceea ce cunoaștem în sistemul nostru solar și de ceea ce ne așteptam să fie acolo.