Descoperirea schimbă concepția cercetătorilor despre modul în care formele de viață pot rezista într-un mediu complet lipsit de lumină.

James Smith și Paul Anker de la British Antarctic Survey au săpat la o adâncime de peste 900 de metri în calota de gheață Filchner-Ronne din Antarctica și au introdus o cameră video, ca să observe ce se află pe fundul mării.

Spre uimire lor, au constatat că la acea adâncime foarte mare există multe forme de viață, deși acest lucru n-ar trebui să fie posibil, scrie New Scientist.

Au fost identificate 16 bureți și 22 de animale neidentificate deocamdată. Existența lor este complet neobișnuită, având în vedere că aici nu există surse de nutrienți, apa este înghețată, iar cea mai apropiată sursă de apă lichidă se află la o depărtare de 260 km.

Deocamdată nu se cunosc informații despre aceste neobișnuite forme de viață. Este posibil ca ele să se hrănească extrem de rar: doar o dată la 10 ani sau chiar la 100 de ani, atunci când ajung aici nutrienți aduși de curenții marini.

Prin urmare, acesta este dovada ca poate exista viață chiar și într-un mediu în care condițiile par să fie complet neprielnice.

Cu ajutorul acestei descoperiri, biologii pot înțelege cum era viața pe Pământ în trecutul îndepărtat, când planeta noastră era complet acoperită de gheață.

Cercetările ar putea continua cu ajutorul unui robot controlat de la distanță, care să fie coborât sub calota de gheață, ca să observe în detaliu formele de viață de acolo.
 


Urmărește emisiunile tale preferate pe ProTv Plus:


 

Share articol: