NASA a dezvăluit planurile de a determina prăbușirea Stației Spațiale Internaționale (ISS) într-o zonă a oceanului considerată printre cele mai îndepărtate locuri de pe Pământ - cunoscută și sub numele de „cimitirul navelor spațiale".

Acest lucru ar urma să se întâmple în ianuarie 2031, începând cu o „de-orbitalizare" treptată a masivei instalații în valoare de 930.000 de lire sterline, iar părțile care nu ard în atmosferă se vor prăbuși controlat într-o zonă îndepărtată din sudul Oceanului Pacific, numită Point Nemo.

Se spune că acesta este cel mai îndepărtat loc de pe planetă, punctul situat la cea mai mare distanță de orice așezare umană în orice direcție, unde sateliții și rachetele sunt aduse înapoi pe Terra.

Stația, care a fost lansată în 1998, a fost proiectată să dureze 15 ani și va fi fost operațională timp de peste 30 de ani în momentul în care va fi programată să plonjeze în ocean.

NASA spune că verificările de siguranță ale structurii sale superioare au arătat că aceasta este funcțională și sigură până în 2030, dar fiecare nouă andocare adaugă o presiune suplimentară, iar problemele cu unele dintre modulele rusești au început să se înmulțească. Ca parte a planului de tranziție, NASA a declarat că un număr de module operate comercial vor fi adăugate la stație în următorul deceniu.

Scopul este ca, în cele din urmă, acestea să se separe și să formeze propria lor stație comercială, alăturându-se astfel altor cel puțin trei instalații orbitale gestionate privat care vor fi lansate înainte de 2030.

Planul de încetare a duratei de viață a fost elaborat în urma unui angajament al președintelui Joe Biden de a susține stația până în 2030, moment în care ar trebui să fie operațională o alternativă comercială. „Stația Spațială Internațională este un laborator unic, care găzduiește progrese științifice, educaționale și tehnologice enorme în beneficiul oamenilor de pe Pământ și ne permite să călătorim în spațiul cosmic”, a transmis NASA, la anunțarea noului plan. „Pe baza analizei stării de soliditate structurală a Stației, suntem încrezători că durata sa de viață poate fi prelungită până în 2030”. 

Când stația ajunge la sfârșitul duratei sale de viață, care este determinată de structura principală, nu de modulele individuale, vor avea loc mai multe evenimente. În primul rând, toate modulele comerciale și unele dintre modulele mai vechi și mai fiabile - inclusiv, eventual, cele mai noi instalații rusești - se vor separa de structură.

Apoi, într-un scenariu perfect, altitudinea sa orbitală - în prezent de aproximativ 253 de mile - va fi coborâtă până când va atinge atmosfera. O serie de nave spațiale vor fi trimise, fără echipaj, către Stația Spațială Internațională în ultimele sale zile înainte de scoaterea de pe orbită, pentru a ajuta la împingerea acesteia spre Pământ. NASA bănuiește că acest lucru poate fi realizat de trei nave spațiale rusești de tip Progress și de o navă spațială Northrop Grumman Cygnus.

Pe măsură ce va coborî prin straturile atmosferei terestre, va fi trasă tot mai jos, călătorind atât de repede încât resturile vor fi aruncate în urma sa. O mare parte dintre acestea vor arde din cauza interacțiunii cu atmosfera, dar o parte vor rămâne, urmând corpul principal în timp ce se îndreaptă spre locul său final de „aterizare”. 

Pentru a evita ca resturile să lovească ceva sau să provoace daune, NASA intenționează să trimită stația pe orbita Pământului pe o traiectorie care o va duce în cea mai îndepărtată zonă de pe planetă, Point Nemo.

„Stația Spațială Internațională intră în cel de-al treilea și cel mai productiv deceniu al său ca platformă științifică revoluționară în microgravitație”, a declarat Robyn Gatens, director al Stației Spațiale Internaționale. „Acest al treilea deceniu este unul al rezultatelor, bazat pe parteneriatul nostru global de succes pentru a verifica tehnologiile de explorare și de cercetare umană pentru a sprijini explorarea spațiului cosmic de mare adâncime, pentru a continua să ofere beneficii medicale și de mediu umanității și pentru a pune bazele unui viitor comercial pe orbita joasă a Pământului”. 

Astăzi, cu sistemele comerciale americane de transport de echipaj și de marfă, stația este mai ocupată ca niciodată. Între timp, activitățile de cercetare ale NASA la bordul stației dezvoltă tehnologiile și procedurile care vor fi necesare pentru a trimite prima femeie și prima persoană de culoare pe Lună în 2025 și primii oameni pe Marte în anii 2030.

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: