Bogată în fructe, legume, cereale integrale și pește, dieta mediteraneană a fost asociată de mult timp cu îmbunătățirea sănătății. De fapt, un stil de viață mediteranean în general ar putea fi biletul către o viață mai lungă și mai sănătoasă.

Un nou studiu care utilizează date colectate de la 110.799 de persoane din Marea Britanie a identificat specificități în ceea ce privește dieta, socializarea și odihna care reduc riscul de mortalitate din toate cauzele și de cancer.

Noua cercetare, realizată de cadre universitare de la Universidad Autónoma de Madrid din Spania și de la Harvard T.H. Chan School of Public Health, este una dintre primele care analizează efectele dietei mediteraneene asupra unei populații din afara unei țări mediteraneene și care încorporează și alte aspecte ale stilului de viață mediteranean (inclusiv nivelurile de odihnă și de socializare).

S-a constatat că cei care au adoptat un stil de viață cât se poate de apropiat de cel mediteranean au prezentat un risc cu 29% mai mic de mortalitate din toate cauzele și un risc cu 28% mai mic de mortalitate din cauza cancerului, în medie, în comparație cu cei ale căror obiceiuri zilnice erau cel mai puțin asemănătoare cu cele mediteraneene.

„Acest studiu sugerează că este posibil ca populațiile nemediteraneene să adopte dieta mediteraneană folosind produse disponibile la nivel local și să adopte stilul de viață mediteranean general în propriile contexte culturale", spune Mercedes Sotos Prieto, de la La Universidad Autónoma de Madrid.

Cercetătorii subliniază că modurile de viață trebuie adaptate de la țară la țară - în funcție de climă, alimente locale, obiceiuri și așa mai departe - dar că principiile popoarelor mediteraneene par să aibă efecte benefice pentru sănătate
Chestionarele participanților au fost folosite pentru a evalua dieta și stilul de viață, oamenii raportând ceea ce aveau tendința de a mânca și de a face zi de zi.

De fapt, „activitatea fizică, odihna, obiceiurile sociale și convivialitatea" au fost cele care au avut cel mai mare efect asupra riscului de mortalitate.

Stilul de viață mediteranean acoperă elementele de bază despre care știm deja că sunt bune pentru noi: să rămânem activi, să dormim suficient, să păstrăm legătura cu prietenii și să limităm timpul pe care îl petrecem în fața unui ecran de orice fel.

E de menționat că aceste tipuri de studii nu dispun de datele și de rigoarea necesare pentru a demonstra în mod direct o legătură de tip cauză și efect - că un mod de viață mediteranean cauzează în mod direct aceste rezultate în materie de sănătate - dar ele arată o asociere interesantă care sugerează că există, într-adevăr, o legătură de un anume fel.
Așadar, trecerea la alimente de tip mediteranean și adoptarea mai multor elemente din stilul de viață al regiunii pare a fi o modalitate simplă de a rămâne mai sănătoși.

„Comportamentele modificabile, cum ar fi dieta, activitatea fizică sau consumul de alcool, joacă roluri-cheie în prevenirea mai multor boli netransmisibile și a deceselor premature", scriu cercetătorii în lucrarea publicată.

__________________________________________________________________________________________________

Share articol: