Unul dintre lucrurile minunate despre oameni este unicitatea fiecărui corp. Deși peste 100 de miliarde de oameni au trăit pe această planetă de-a lungul timpului, oamenii de știință cred că nu au existat niciodată două amprente identice.
Aceștia consideră că modelul de linii și spirale de pe fiecare amprentă umană nu este duplicat pe niciun alt deget. Chiar și degetele unui singur om au fost considerate a fi semnificativ distincte unele de altele.
Dar, potrivit unui nou studiu, „crestăturile” de pe fiecare dintre vârfurile degetelor noastre ar putea să nu fie atât de diferite pe cât credeam.
Cu ajutorul unei rețele neuronale, o echipă de cercetători de la Universitatea Columbia, a identificat amprente digitale diferite aparținând aceleiași persoane - sau amprente intra-personale - cu o rată de succes de până la 77% pentru o singură pereche de amprente.
„Sugerăm că similitudinile amprentelor intra-personale sunt de interes nu numai pentru că pun la îndoială convingeri care există de mult timp, ci și pentru că această similitudine ar putea contribui la îmbunătățirea capacității de a găsi piste pentru investigații atunci când amprentele obținute de la locul crimei sunt de la degete diferite față de amprentele deja existente într-un dosar", scriu cercetătorii în lucrarea lor.
„Sperăm că aceste informații suplimentare ar putea ajuta la prioritizarea indiciilor atunci când există multe posibilități, ar putea ajuta la exonerarea suspecților nevinovați sau chiar la crearea de indicii pentru cazurile nerezolvate."
Cercetările au început cu o bază de date publică din SUA de aproximativ 60.000 de amprente digitale, care conținea seturi de amprente prelevate de la persoane fizice, pentru toate cele 10 degete. Oamenii de știință au vrut să vadă dacă o rețea neuronală poate identifica similitudinile dintre amprentele intra-personale. Ei au introdus perechi ale acestor amprente în rețelele neuronale. Uneori, perechile erau amprente intra-personale, alteori amprente de la două persoane diferite.
În timp, rețeaua a devenit tot mai bună la identificarea cazurilor în care două amprente diferite aparțineau aceleiași persoane. Deși fiecare amprentă de pe aceeași mână era în continuare unică, existau suficiente asemănări între ele pentru ca AI-ul să facă o potrivire. Mai exact, orientarea „modelelor” din centrul amprentei este similară pentru diferitele degete ale aceluiași individ.
Alte aplicații potențiale includ posibilitatea ca o persoană să poată folosi oricare dintre degetele sale pentru a autentifica un telefon mobil care are un singur scanner de amprente, de exemplu. În mod evident, mai este mult de lucru înainte ca tehnologia să fie potrivită pentru acest scop, dar obiectivul principal al lucrării a fost acela de a stabili dacă există similitudini de amprente intra-personale.
Acum, că există o idee despre aceste asemănări, sistemul poate fi dezvoltat în continuare.