Persoanele sub 40 de ani își riscă sănătatea dacă aleg să consume mai mult de două lingurițe de vin sau două linguri și jumătate de bere pe zi, sugerează un nou studiu.

Analiza - parte a studiului mai amplu „Global Burden of Disease" - a fost finanțată de Fundația Bill și Melinda Gates și a fost publicată în revista medicală „The Lancet”.

Cercetarea a arătat că, pentru adulții tineri cu vârste cuprinse între 15 și 39 de ani, nu există niciun beneficiu pentru sănătate - ci doar riscuri - în ceea ce privește consumul de alcool, indiferent despre ce băutură vorbim.

La nivel mondial, aproape 60% dintre persoanele care au consumat cantități dăunătoare de alcool în 2020 se încadrează în această categorie de vârstă, potrivit constatărilor.

Cercetătorii au declarat că, pentru persoanele cu vârste cuprinse între 15 și 39 de ani, cantitatea de alcool recomandată care ar putea fi consumată înainte de a fi considerată un risc pentru sănătate este „puțin mai mult de o zecime dintr-o băutură standard". Cercetătorii au definit o băutură standard ca fiind de sub 100 ml de vin roșu sau aproximativ 340 ml de bere.

Conform acestei definiții, concluziile studiului au sugerat că alcoolul încetează să mai fie „sigur" de consumat pentru persoanele sub 40 de ani după aproximativ două lingurițe de vin roșu sau două linguri și jumătate de bere.

Studiul „Global Burden of Disease" are o amploare uriașă. Acesta este în desfășurare din 1990 și utilizează date din 204 țări și teritorii, fiind descris în Lancet drept „cel mai cuprinzător efort depus până în prezent pentru a înțelege provocările în schimbare în materie de sănătate din întreaga lume".

În timp ce studiul a arătat că băutura a dus doar la riscuri pentru sănătatea generațiilor tinere, echipa de cercetare a constatat că, pentru persoanele de peste 40 de ani fără probleme de sănătate, consumul unei cantități mici de alcool în fiecare zi ar putea aduce unele beneficii pentru sănătate.

Acestea se referă la reducerea riscului de boli cardiovasculare, de accident vascular cerebral și de diabet. La nivel global, bărbații au fost mult mai predispuși să consume cantități dăunătoare de alcool decât femeile, cercetătorii afirmând că, dintre persoanele care au consumat cantități dăunătoare de alcool în 2020, 77% erau bărbați.

Anul trecut, un studiu al Universității Oxford efectuat pe mai mult de 25.000 de persoane a arătat că nu există „nicio doză sigură de alcool" în ceea ce privește sănătatea creierului.

Între timp, un studiu irlandez publicat în luna mai a ajuns la concluzia că alcoolul poate prezenta riscuri mai mari pentru inimă decât se credea anterior, unul dintre autori îndemnând oamenii să limiteze consumul săptămânal la mai puțin de o sticlă de vin sau trei cutii și jumătate de bere.

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: