NASA a publicat inregistrarea audio realizata de sonda Cassini in vidul cosmic dintre Saturn si inelele sale.
Expertii NASA au analizat datele inregistrate de sonda Cassini in timp ce zbura prin spatiul cosmic, intre planeta Saturn si inelele sale.
Masurand cantitatea de praf captata de senzorii navei, oamenii de stiinta au transformat in sunete contactul dintre fiecare particula si aparat. Astfel, au obtinut pentru prima data sunetul din vidul cosmic. Il puteti auzi in inregistrarea de mai jos.
Se aud foarte clar o serie de pacanituri ciudate si sunete asemeni unui cod Morse, care par sa fie dintr-un film SF.
Acesta este sunetul vidului, spun cercetatorii. Asta deoarece Cassini a intalnit in aceasta regiune foarte putin praf, prin urmare sunetele nu au fost prea mult deformate de particule.
Cercetatorii sunt uimiti de aceste concluzii, pentru ca se asteptau sa existe mult mai mult praf cosmic intre Saturn si inelele sale, scrie Daily Mail.
"Este ciudat, nu auzeam ceea ce ne asteptasem sa auzim", a declarat William Kurth, liderul unei echipe de cercetatori de la Universitatea din Iowa.
La randul sau, Earl Maize, seful proiectului Cassini, spune ca, intr-adevar, intre Saturn si inele pare sa fie vid cosmic, o zona unde nu este aproape nimic. Cercetatorii cauta acum sa afle de ce aici exista asa de putine particule de materie.
Sunetul a fost inregistrat de sonda Cassini pe 26 aprilie, cand a avut loc prima trecere prin aceasta regiune. Tot atunci, sonda a transmis si primele imagini mai detaliate cu Saturn.
Cassini va mai trece printre inelele planetei de inca 21 de ori. Dupa acestea, sonda va ramane fara combustbil si este programata sa se prabuseasca pe Saturn, pe 15 septembrie.
Cassini, o sonda spatiala de 6,7 metri lungime, a fost lansata in anul 1997 si a inceput sa orbiteze planeta Saturn in 2004.
In timpul misiunii sale, a transmis informatii importante despre Saturn, dar si despre satelitii naturali ai acestei planete, printre care Titan si Enceladus, unde cercetatorii cred ca ar putea exista forme de viata.