Folosindu-se de datarea cu carbon 14 si de alte tipuri de masuratori, oamenii de stiinta au pus in discutie disparitia mai multor specii de animale de-a lungul timpului pe Pamant.
Conferinta Megafauna, care a avut loc la Oxford, a incercat sa gaseasca noi raspunsuri in ceea ce priveste disparitia mai multor specii de animale de pe Terra, unul dintre cei mai importanti vinovati fiind chiar omul. Biologi, arheologi si alti oameni de stiinta au discutat problema, foarte multi dintre participanti invinuindu-si semeni pentru "comportamentul carnivor".
In cadrul conferintei s-a aratat o harta in care sunt descrise migratiile primelor specii de oameni, harta in care Homo Sapiens (cu rosu) ar fi ajuns din sudul Africii pana in nord unde s-a luptat cu primii hominizi (verde) pentru a traversa Mediterana si a se intalni cu Neanderthalienii (cu galben). Oamenii ar fi ajuns in America de Nord in urma cu 14.000 de ani, mult chiar si dupa atingerea coastelor australiene, cu 50.000 de ani in urma.
Oamenii si animalele ar fi convietuit fara probleme pana in urma cu 1.000 de ani, cand numarul semenilor nostri a inceput sa creasca. Concluzia conferintei Megafauna este ca doar doua dintre speciile disparute (mai bine de 40) au fost cauzate de schimbarea climei, in rest fiind vorba de "mana omului".