Steaua din centrul sistemului nostru solar – Soarele – poate fi infinit mai mică decât credeau oamenii de știință, arată o nouă descoperire uimitoare.

O echipă de astronomi a găsit acum dovezi că raza Soarelui nostru este cu câteva sutimi de procente mai subțire decât au indicat analizele anterioare.
S-ar putea să nu sune prea mult, dar ar putea face o diferență considerabilă în modul în care oamenii de știință înțeleg steaua care menține planeta noastră în viață.

Noile rezultate, care sunt în prezent în curs de evaluare de către comunitatea științifică, se bazează pe undele sonore generate și prinse în interiorul plasmei fierbinți din interiorul Soarelui. Rezonanța acestor zgomote poate da indicii despre schimbările de presiune care au loc în interiorul intestinului solar.

Pentru a înțelege ce înseamnă acest lucru, este cel mai ușor să ne imaginăm Soarele ca un clopoțel care sună, fiind lovit în mod constant „de multe granule minuscule de nisip”.

Toată această agitație seismică produce milioane de unde sonore oscilante pe care oamenii de știință le pot măsura de la distanță pentru a construi o imagine a structurii și comportamentului Soarelui.

Când raza Soarelui a fost determinată pe baza unor măsurători seismice (și nu pe lumina vizibilă sau calcule termice), calculele astronomilor au sugerat că raza fotosferică solară este mai mică decât modelul solar standard.
 

Share articol: