Cercetătorii de la Universitatea de Stat Oregon au identificat o nouă specie, într-o bucată de chihlimbar descoperit în Myanmar.

În interiorul chihlimbarului a fost conservată o floare din Perioada Cretacică, de acum 100 de milioane de ani.

Noua specie a primit denumirea de Valviloculus pleristaminis, iar experții spun că este înrudită cu o plantă care crește acum în Australia.

Distanța dintre Myanmar și Australia este în prezent foarte mare, dar, cu 100 de milioane de ani în urmă, când trăia această floare, cele două țări făceau parte dintr-un supercontinent numit Gondwana.

Descoperirea demonstrează că plăcile continentale care formează actualele continente s-au separat din Gondwana mult mai târziu decât estimau inițial cercetătorii.

Potrivit actualelor teorii, actualele continente s-au desprins din Gondwana în urmă cu 500-200 de milioane de ani.

Însă, aceste flori nu existau mai recent de 100 de milioane de ani, susține George Poinar Jr., paleontolog la Universitatea de Stat Oregon, ale cărui lucrări au inspirat scenariul din seria „Jurassic Park.”

Noua specie de floare, care avea staminele pregătite pentru polenizare, este foarte mică, având numai 2 mm diametru. Cu toate acestea, detaliile pot fi încă observate foarte bine.
 


Urmărește emisiunile tale preferate pe ProTv Plus:

Share articol: