Astronomii au descoperit de unde vine fluxul intens de emisii radio rapide trimise spre Terra. 

Semnalele sunt puternice, dar foarte scurte - durează mai puțin de o secundă, însă conțin o cantitate de energie egală cu cea pe care o emite Soarele într-un an întreg.

Pentru prima dată au fost descoperite în 2007, dar au rămas un mister, cu toate că cercetătorii au reușit să detecteze mai bine de 1000 de astfel de fluxuri în anii care au trecut de atunci. Speculațiile referitoare la originea lor au fost multe, de la surse de origine extraterestră, la fenomene fizice necunoscute.

Într-un nou studiu, astronomii au descoperit sursa exactă a opt dintre aceste emisii. Cinci dintre ele au fost localizate în zona galaxiilor în formă de spirală, punctele în care orbitele se intersectează. Descoperirea le permite astronomilor să ajungă mai aproape de determinarea cauzei acestor semnale și de reducerea plajei de factori care le-ar putea produce.

„Nu știm ce cauzează emisiile radio rapide, așadar e foarte important să utilizăm contextul pe care îl avem”, a precizat Wen-fai Fong, cercetător la Universitatea Northwestern și coautor al studiului. „Pentru că unele zone din galaxiile în formă de spirală sunt indicii ale stelelor care apar, descoperirea a fost o surpriză, oferind un indiciu major referitor la corelarea acestor unde cu fenomenul de formare a stelelor”.

Noua cercetare a fost realizată folosind telescopul Hubble, de către o echipă de astronomi alcătuită din specialiști din mai multe instituții cheie. „Rezultatele la care am ajuns sunt noi și palpitante. Este prima perspectivă de înaltă rezoluție asupra unui conglomerat de unde radio rapide, iar Hubble ne-a dezvăluit unde sunt localizate cel puțin cinci dintre ele”, a spus și Alexandra Mannings, coordonatoarea studiului. 

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: