Oamenii de stiinta de la Geneva au reusit sa creeze o temperatura de 100 de mii de ori mai mare decat cea din centrul Soarelui.
Cercetatorii de la Acceleratorul de Particule din Geneva au reusit sa creeze temperatura de 5500 de miliarde de grade Celsius, un record. Aceasta este de 100.000 ori mai mare decat cea care se spune ca ar fi intalnita in interiorul Soarelui.
Oamenii de stiinta au reusit sa obtina recordul ciocnind cativa ioni de plumb. Cand acestia s-au izbit unii de altii, s-a degajat caldura. Practic, s-a format o “supa” foarte fierbinte de particule subatomice. In termeni de specialitate, acea "supa" este numita plasma quarc-gluonica.
Pana la succesul cercetatorilor de la Geneva, recordul in materie era detinut de americanii de la Laboratorul National Brokhave din New York. Ei au ciocnit ioni de aur si au obtinut temperatura de 4 000 de miliarde de grade Celsius.
Savantii de la Geneva spun ca, la un moment dat, quarcii si gluonii, care alcatuiesc blocuri de materie, nu erau inchisi in interiorul protonolor sau au neutronilor, ca acum, ci se miscau liber, formand acea plasma quarc-gluonica.