Tehnologia Li-Fi a fost testata pentru prima data in afara laboratorului.

Li-Fi, tehnologia inventata de catre Harald Haas de la Universitatea din Edinburgh in 2011, foloseste comunicarea prin lumina vizibila (VLC) si este, practic, un mod avansat de cod Morse: un LED clipeste la viteze ce nu pot fi percepute de ochiul uman si este folosit pentru a scrie si transmite informatii in cod binar.

Pentru prima data, saptamana aceasta, tehnologia a fost testata in afara laboratorului si s-a descoperit ca pot fi transmise date la viteza de 1GB pe secunda, ceea ce inseamna de 100 de ori mai rapid decat Wi-Fi-ul. Cu alte cuvinte, aceasta tehnologie are potentialul de a schimba modul in care folosim internetul!



"Lucram la niste piloturi pentru proiecte in industrii diferite unde poate fi utilizata tehnologia VLC (visible light communication)" a declarat Deepak Solanki, CEO-ul al companiei estoniene de tech, Velmenni.

Un alt avantaj al tehnologiei Li-Fi este securitatea. Folosind lumina, conectarea nu se poate face decat din camera in care se afla dispozitivul ceea ce ofera o securitate mai mare. In plus, exista mai putine interferente cu alte device-uri.

Va mai dura pana cand tehnologia Li-Fi va deveni metoda standard de transmitere a datelor, in primul rand pentru ca birourile nu sunt create pentru asta. Inventatorul Li-Fi, Harald Haas, spune insa ca isi imagineaza o lume unde toata lumea are acces la internet prin LED-urile ce au un microcip. Tehnologia Li-Fi a fost testata in birouri si medii industriale in Tallin, Estonia.

Share articol: