Mii de galaxii asemănătoare Căii noastre Lactee au fost observate în universul timpuriu, unde nu ar trebui să existe.

Telescopul spațial James Webb a descoperit peste 1.000 de galaxii care seamănă în mod misterios cu Calea noastră Lactee și care se „ascund” în universul timpuriu.

Având forma unor viniluri deformate și ramificații spiralate delicate, „copiile” Căii Lactee au fost descoperite de JWST la peste 10 miliarde de ani în trecutul universului - într-o perioadă în care se credea că fuziunile galactice violente au făcut imposibilă o abundență de galaxii atât de fragile.

Cu toate acestea, galaxiile sunt de 10 ori mai frecvente în universul timpuriu decât credeau astronomii anterior, arată noile cercetări. Descoperirea ciudată este coroborată cu altele făcute de JWST, care descriu un mister tot mai adânc în legătură cu modul în care galaxiile mari și, odată cu ele, potențialul pentru viață, au înflorit pentru prima dată în universul nostru.

Majoritatea teoriilor privind formarea galaxiilor încep cu 1 miliard sau 2 miliarde de ani după ce universul a început să existe, moment în care se credea că primele grupuri de stele s-au transformat în galaxii pitice. Ulterior, aceste galaxii pitice au început să se canibalizeze între ele, declanșând o adevărată „nebunie" de fuziuni galactice violente, care (după 10 miliarde de ani) a dus la formarea unor galaxii mari, precum galaxia noastră.

Calea Lactee este unul dintre cele mai comune tipuri de galaxii din universul actual. Cu toate acestea, în primii ani ai universului - când cosmosul era mai „înghesuit” și galaxiile pitice erau în număr mare - astronomii au presupus că galaxiile ca a noastră s-ar fi deplasat și rotit rapid, căpătând alte forme
.
Cu toate acestea, folosind JWST pentru a privi în urmă cu 9 miliarde până la 13 miliarde de ani, astronomii au descoperit că, din cele 3.956 de galaxii pe care le-au observat, 1.672 erau galaxii ca și a noastră. Multe dintre aceste galaxii existau când universul avea doar câteva miliarde de ani.

Propria noastră existență într-o galaxie precum Calea Lactee înseamnă că astronomii presupun, de obicei, că acestea trebuie să aibă condiții bune pentru a susține dezvoltarea vieții. Dacă așa stau lucrurile, este posibil ca viața să fi început mai devreme în univers decât se credea inițial.

___________________________________________________________________________________________________

Share articol: