Lumina care a călătorit timp de peste 13,4 miliarde de ani pentru a ajunge în vecinătatea noastră în spațiu a fost confirmată ca provenind dinspre cea mai timpurie și mai îndepărtată galaxie detectată până acum.

Acest lucru plasează cel mai îndepărtat dintre aceste patru obiecte foarte tinere chiar în „zorii” Universului, la scurt timp după Big Bang - o perioadă de timp în care Universul era încă încețoșat, iar primele raze de lumină abia își făceau loc prin întuneric.

Observațiile de lungă durată ale telescopului James Webb sunt atât de detaliate, încât cercetătorii pot nu numai să măsoare distanța parcursă de lumina acestor galaxii, ci și să deducă unele dintre proprietățile galaxiilor.

„Pentru prima dată, am descoperit galaxii la numai 350 de milioane de ani după Big Bang și putem fi absolut siguri de distanțele lor fantastice", spune astronomul Brant Robertson de la Universitatea California Santa Cruz. „Descoperirea acestor galaxii timpurii în imagini de o frumusețe atât de uimitoare este o experiență specială".

A putea privi mai devreme în Univers decât am văzut vreodată până acum a fost una dintre cele mai mari speranțe alimentate de construirea acestui telescop. Înțelegerea noastră asupra primului miliard de ani de după Big Bang este extrem de limitată, iar găsirea unor obiecte cosmice din ce în ce mai timpurii poate ajuta la clarificarea acestei perioade cruciale de formare a Universului nostru.

Până acum, avem modele care descriu modul în care s-au desfășurat evenimentele cosmice timpurii. Astronomii cred că înainte ca primele stele să se formeze Universul era plin de materie opacă. Particulele care circulau s-au combinat treptat pentru a forma hidrogen neutru, iar atunci când stelele au început să se formeze, au ionizat hidrogenul și lumina a căpătat strălucire. Acest proces a fost finalizat la aproximativ 1 miliard de ani de la apariția Universului.

JWST este cel mai puternic telescop lansat vreodată în spațiu și este instrumentul care a permis omenirii să aibă cea mai detaliată perspectivă de până acum asupra Universului. 

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: