A fost publicată prima fotografie color realizată de noul telescop spațial James Webb - și este una absolut uimitoare.
Imaginea este cea mai profundă și mai detaliată perspectivă a Universului de până acum, conținând lumina provenită de la galaxii care a avut nevoie de multe miliarde de ani pentru a ajunge la noi.
Alte imagini realizate folosind telescopul James Webb urmează să fie publicate de Nasa în cadrul unei prezentări globale.
Telescopul spațial James Webb (JWST), în valoare de 10 miliarde de dolari, lansat la 25 decembrie anul trecut, este prezentat ca fiind succesorul celebrului telescop spațial Hubble.
Acesta va face tot felul de observații ale cerului, dar are două obiective primordiale. Unul este de a face fotografii ale primelor stele care au strălucit în Univers acum mai bine de 13,5 miliarde de ani, iar celălalt este acela de a cerceta planetele îndepărtate pentru a vedea dacă acestea ar putea fi locuibile.
Ceea ce se vede în această primă imagine este un grup de galaxii din constelația Volans din emisfera sudică, cunoscut sub numele de SMACS 0723.
Clusterul în sine nu este de fapt atât de departe, fiind situat la „doar" aproximativ 4,6 miliarde de ani-lumină distanță. Dar masa mare a acestui grup a curbat și a amplificat lumina obiectelor care se află mult, mult mai departe. Este un efect gravitațional, echivalentul astronomic al unei lentile de zoom pentru un telescop.
Webb, cu oglinda sa cu o lățime de 6,5 m și cu instrumentele sale super-sensibile cu infraroșu, a reușit să surprindă în această imagine forma distorsionată (arcurile roșii) a unor galaxii care existau la doar 600 de milioane de ani după Big Bang (Universul are 13,8 miliarde de ani).
Iar oamenii de știință pot spune, după calitatea datelor produse de Webb, că telescopul detectează obiectele cosmice din spațiu mult dincolo de cel mai îndepărtat obiect din această imagine. În consecință, este posibil ca acesta să fie chiar cel mai adânc câmp de vizualizare cosmică obținut vreodată.
„Lumina călătorește cu 186.000 de mile pe secundă. Iar acea lumină pe care o vedeți pe una dintre aceste mici pete călătorește de peste 13 miliarde de ani", a declarat Bill Nelson, administratorul Nasa, subliniid că, prin această imagine, ne întoarcem aproape la originile Universului.
_________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: