James Webb este cel mai puternic telescop lansat vreodată în spațiu, care va oferi o perspectivă amănunțită asupra Universului, până la începuturile acestuia.
Dar când acesta va fi complet funcțional, telescopul va reuși să facă mult mai mult de atât.
Un nou studiu sugerează că instrumentul în valoare de 10 miliarde de dolari ar putea, de asemenea, să fie capabil să detecteze viața extraterestră pe baza poluării aerului de pe diverse planete.
Studiul, realizat de Blue Marble Space Institute of Science din Seattle, a analizat posibilitatea de a folosi JWST pentru a căuta poluanți industriali în atmosferele exoplanetelor.
Cercetarea arată că, dacă telescopul spațial detectează clorofluorocarburi (CFC) din lumile extraterestre, ar putea indica faptul că acestea sunt locuibile - la fel cum noi suntem identificabili aici, pe Pământ, pe baza CFC-urilor eliberate industrial ca agenți de refrigerare și de curățare.
Cercetătorii au descris substanțele chimice ca fiind „agenți cu efect de seră puternic, cu timpi de ședere îndelungată în atmosferă", care ar fi aproape sigur rezultatul unei civilizații capabile de o industrializare rapidă.
Cu toate acestea, ei avertizează că există limitări în ceea ce privește capacitatea JWST de a detecta CFC. De exemplu, dacă steaua unei planete este prea strălucitoare, aceasta va interfera cu semnalul. JWST ar putea vedea CFC pe planetele TRAPPIST-1, deoarece steaua slabă nu va estompa amprenta CFC în același mod în care o face o stea strălucitoare, cum ar fi Soarele nostru.
Singura problemă este că stelele din clasa M nu sunt, de obicei, favorabile vieții, deoarece, atunci când sunt tinere, ele trimit explozii solare puternice care s-ar dovedi mortale pentru orice formă de viață pe planetele din apropiere.
„În acest studiu, am arătat că, odată cu lansarea JWST, omenirea ar putea fi foarte aproape de o etapă importantă, una în care suntem capabili să detectăm de la stelele din apropiere nu doar transmisii puternice, deliberate, tranzitorii și foarte direcționale, precum cele ale noastre, ci și tehnosemnături consistente și pasive, de aceeași forță ca și ale noastre", au transmis cercetătorii.
La începutul acestei luni, James Webb a trimis către Terra primele sale imagini și va rămâne în spațiu timp de ani buni, pentru a reuși să ne ofere cât mai multe informații despre Universul nostru.
__________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: