Timp de decenii, am visat să vizităm alte sisteme stelare. Există doar o singură problemă - sunt atât de îndepărtate, încât, cu zborurile spațiale convenționale, ar fi nevoie de zeci de mii de ani pentru a ajunge chiar și la cel mai apropiat.

Fizicienii nu sunt însă genul de oameni care renunță ușor. Dați-le un vis imposibil, iar ei vă vor oferi o modalitate incredibilă și ipotetică de a-l transforma în realitate.

Într-un studiu realizat în 2021 de către fizicianul Erik Lentz de la Universitatea Göttingen din Germania, am putea avea o soluție viabilă la această dilemă, iar aceasta s-ar putea dovedi a fi mai fezabilă decât alte posibile variante.

În cadrul fizicii convenționale, în conformitate cu teoriile relativității ale lui Albert Einstein, nu există nicio modalitate reală de a atinge sau de a depăși viteza luminii, lucru de care am avea nevoie pentru orice călătorie măsurată în ani-lumină.
Acest lucru nu i-a împiedicat însă pe fizicieni să încerce să depășească această limită de viteză universală.

În timp ce împingerea materiei dincolo de viteza luminii va fi întotdeauna o mare greșeală, spațiul-timp în sine nu are o astfel de regulă. De fapt, limitele îndepărtate ale Universului se întind deja cu o viteză mai mare decât ar putea spera vreodată să o egaleze lumina sa.

Pe acest sistem, ar trebui să rezolvăm ecuațiile relativității pentru a crea o densitate de energie mai mică decât cea a vidului. În timp ce acest tip de energie negativă se întâmplă la scară cuantică, acumularea unei cantități suficiente sub forma unei „mase negative" este încă un domeniu de domeniul fizicii exotice.

În lucrarea sa recentă, Lentz propune o modalitate prin care am putea face acest lucru, datorită a ceea ce el numește o nouă clasă de unde solitare hiper-rapide - un tip de undă care își păstrează forma și energia în timp ce se deplasează cu o viteză constantă (și, în acest caz, o viteză mai mare decât cea a luminii).

Cu o energie suficientă, configurațiile acestor solitoni ar putea funcționa ca bule capabile de mișcare mai rapidă decât lumina și care, teoretic, ar permite unui obiect să treacă prin spațiu-timp în timp ce este protejat de forțe extreme.

Este o reușită teoretică impresionantă, deși cantitatea de energie necesară înseamnă că acest tip de propulsie este doar o posibilitate ipotetică pentru moment.

„Energia necesară pentru acest propulsor care se deplasează cu viteza luminii cuprinzând o navă spațială cu o rază de 100 de metri este de ordinul a sute de ori mai mare decât masa planetei Jupiter", a declarat Lentz.

Mai sunt încă o mulțime de enigme de rezolvat, dar simplul fapt că există aceste ipoteze înseamnă că suntem cu un pas mai aproape de transformarea lor în realitate.

________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: