Un astrofiziacian american sustine ca tehnologia care va fi folosita pentru mutarea asteroizilor ar putea fi aplicata si in cazul planetelor, pentru a le aduce in zona locuibila, care poate sustine viata.
Teoria ii apartine astrofiziacianului Neil deGrasse Tyson, care a raspuns astfel la o intrebare trimisa pe e-mail de o persoana pasionata de astronomie.
Desi ar fi dificila, aceasta misiune nu este chiar imposibila, declara Neil, referindu-se la planete precum Marte si Venus, aflate in zone care nu sunt propice existentei vietii, scrie New York Daily News.
Aceste planete ar putea fi mutate in “zona locuibila”, adica la distanta ideala fata de Soare, astfel incat viata sa fie posibila aici.
Solutia este 100% posibila, din punct de vedere teoretic, crede el. “Daca vom putea muta asteroizi, nu vad de ce nu am incerca sa facem la fel cu planetele”, spune Neil Tyson.
Teoria lui este apreciata si de fostul cercetator de la NASA, Donald Kessler, care a declarat ca solutia este “un concept foarte simplu”.
Desigur, se pune problema cantitatii uriase de energie care ar fi necesara pentru mutarea unei planete, precizeaza el.
Avand in vedere acest aspect, Kessler crede ca ar fi mai simplu ca oamenii sa creeze o atmosfera artificiala pe o planeta nelocuibila decat sa mute complet o planeta.
De exemplu, pe Marte s-ar putea realiza un mediu locuibil daca vor fi atrase aici multe comete care vor aduce pe planeta o cantitate suficienta de apa.
In concluzie, Kessler apreciaza ideea lui Tyson, care teoretic este posibila, dar crede ca aceasta ar trebui pastrata pentru un roman SF, fiind imposibil de aplicat concret.