Găurile negre rămân unul dintre marile mistere ale Universului, iar asta dă naștere la teorii care de care mai spectaculoase.

Nimeni nu știe ce este în interiorul unei găuri negre, ce fenomene au loc acolo, iar asta ar fi imposibil de aflat, chiar dacă am trimite o dronă sau o navetă spațială să le cerceteze.

După ce naveta ar trece dincolo de orizontul evenimentelor, în interiorul găurii, va fi imposibilă comunicarea cu ea. Nu vom ști niciodată ce s-a întâmplat.

Totuși, fizicienii pot face diferite simulări și lansează teorii interesante, pe baza informațiilor pe care le au.

În multe filme SF, găurile negre sunt prezentate ca portaluri prin care oamenii pot călători în timp sau prin hiperspațiu, ori chiar într-o altă dimensiune.

Această idee nu este chiar atât de fantezistă, spun fizicienii, însă pentru ca această călătorie să fie posibilă, fără ca materia să fie distrusă, e nevoie de un anumit tip de găuri negre.

Potrivit savanților, există situații în care gaura neagră care nu distruge materia, astfel încât o navetă ar putea trece prin ea în siguranță.

Este vorba de găurile negre foarte mari, care se rotesc, cum este Sagittarius A, aflată în centrul galaxiei noastre, la o distanță uriașă, de 27.000 de ani-lumină.

Cercetătorii de la Georgia Gwinnett College și UMass Dartmouth au făcut o simulare pe calculator, ca să afle ce s-ar întâmpla cu o navetă care ar intra în această gaură neagră.

Un om aflat la bordul navetei ar simți o creștere a temperaturii, însă nu ar fi foarte mare, pentru că totul s-ar petrece extrem de repede.

Practic, nu ar avea timp să simtă mare lucru, la fel cum, dacă treci un deget printr-o flacără, foarte repede, simți o căldură, dar nu te arzi.

Prin urmare, ar fi posibil ca o navetă să poată trece printr-o gaură neagră, dacă aceasta are un anumit tip de singularitate, mai slabă, care nu distruge materia.

Ce s-ar întâmpla însă după ce naveta ar ajunge...dincolo? Aici fizicienii nu pot decât să speculeze.

Este posibil ca naveta să ajungă într-un alt loc din galaxie, la mulți ani-lumină distanță, dar la fel de posibil este să ajungă într-o altă galaxie.

Deocamdată totul rămâne la nivel de teorie și, din păcate, va fi imposibil de experimentat concret.
 


Urmărește știrile zilei, pe ProTV Plus:

Share articol: