Un istoric are o teorie inedita despre originea monumentului megalitic.
Mike Pitts, arheolog specializat in preistoria Marii Britanii, sustine ca doua dintre uriasele pietre care formeaza complexul Stonehenge se afla in acel loc de milioane de ani.
Astfel, populatia neolitica din regiune a construit intregul complex in jurul acestor doua pietre. Oamenii au fost impresionati ca pietrele se aliniau perfect cu apusul si rasaritul din cea mai lunga si cea mai scurta zi din an.
Potrivit lui Mike, una dintre aceste pietre se afla o distanta de aproape 75 de metri de centrul monumentului, cantareste 60 de tone si nu a fost slefuita precum celelalte. Alaturi de aceasta piatra este si un put cu diametrul de 6 metri.
A doua piatra neslefuita se afla in centrul monumentului si este aliniata perfect cu prima piatra si cu Soarele, formand o linie dreapta in zilele solstitiului de iarna si de vara.
Si langa aceasta piatra s-a gasit un put. Aceste puturi sunt dovada ca ambele pietre provin de la Stonhenge si nu au fost aduse din alta parte.
Istoricii considera ca vechii locuitori ai regiunii au construit acum 5.000 de ani monumentul, iar munca la acest templu a reprezentat un ritual in sine.
Cand a fost finalizat complexul, aici se intalneau oameni din intreaga tara, pentru a organiza festivitati in timpul carora se cunosteau intre ei si petreceau.
Cel putin o parte dintre pietrele complexului au fost aduse de la o distanta de aproape 160 km, din Tara Galilor. Probabil ca localnicii au vrut sa arate in acest fel priceperea lor tehnologica.
Pietrele aduse sunt cele de dimensiuni mai mici, care au putut fi transportate. Monolitii mai mari insa provin chiar de la Stonehenge si au ramas in pozitia lor initiala, pe jumatate ingropate in sol, sustine Mike Pitts.
Construirea complexului Stonehenge a incus mai multe etape si s-a intins pe aproape 1.500 de ani.