Descoperirea le apartine unor cercetatori japonezi de la Universitatea din Nagoya.
Terra a fost lovita de o explozie de raze gamma in secolul al VIII-lea, provocata, poate, de coliziunea a doua gauri negre, potrivit unui studiu publicat luni in revista Royal Astronomical Society si citat de Mediafax.
In iunie 2012, cercetaorii japonezi au descoperit, marcate in inelele unor trunchiuri de arbori, urmele unor raze emise de un eveniment cosmic inexplicabil. Ei au datat acest fenomen in anii 774 - 775, insa nu i-au gasit o explicatie convingatoare.
Fusa Miyake si colegii sai de la Universitatea din Nagoya (Japonia) au datat cu ajutorul carbonului 14 continutul inelelor de crestere a doi cedri japonezi. In inelele corespunzand anilor 774 şi 775, ei au descoperit o crestere mare si brusca a nivelului de carbon 14, de circa 1,2%, de 20 de ori mai mare decat cea inregistrata de variatiile atribuite activitatii Soarelui. Fenomenul a fost remarcat si la arbori din America de Nord si Europa.
Ipoteza unei eruptii solare a fost eliminata, pentru ca nu ar fi putut produce o crestere atat de mare a nivelului de carbon 14. Cercetatorii au subliniat ca mai multe cronici medievale din epoca vorbeau de un "crucifix rosu" aparut pe cer, dupa apus, sugerand ca ar fi putut fi vorba de explozia unei supernove. Insa evenimentul a fost datat in 776 si ar fi lasat alt tip de urme fizice.
Doi cercetatori de la Institutul de astrofizica al Universitatii din Iena (Germania) au propus ca explicatie un foarte scurt "supra-salt gamma" - cel mai luminos fenomen din Univers, cand este emisa in cateva secunde o cantitate de energie mai mare decat cea emisă de Soare in miliarde de ani.
Valeri Hambaryan şi Ralph Neuhäuser, autorii studiului, spun ca un astfel de fenomen ar putea provoca o crestere brusca a nivelului de carbon 14, in absenta unor marturii istorice. In noul studiu, oamenii de stiinta germani spun ca doua obiecte stelare foarte compacte - gauri negre, pitice albe etc. - s-ar fi putut ciocni si fuziona, provocand o descarcare de energie si raze electromagnetice si antrenand un "supra-salt gamma" atat de scurt incat nu a fost evocat in epoca de observatorii de pe Pamant.
Datorita instrumentelor moderne, astronomii din zilele noastre asista la astfel de evenimente in galaxii indepartate de cateva ori pe an. Fenomenul inregistrat in secolul al VIII-lea nu a distrus forme de viata de pe Terra pentru ca s-a produs la o distanta de Soare de 3.000 - 12.000 de ani-lumina.
Cercetatorii spun insa ca, daca un eveniment similar s-ar produce in prezent, chiar la mii de ani-lumina, acest lucru ar provoca haos in sistemele electronice de inalta tehnologie, de care depind societatile avansate.
"Ramane de determinat frecventa acestor cresteri de nivel de carbon 14, adica frecventa cu care astfel de supra-salturi gamma ating Terra. In cursul ultimilor 3.000 de ani - varsta maxima a arborilor care mai traiesc in prezent pe Pamant -, se pare ca a avut loc doar un eveniment de acest tip", a spus Neuhäuser.