La apariția Universului, timpul se scurgea de cinci ori mai lent, au descoperit oamenii de știință. 

Dilatarea observată a timpului vine ca o consecință a teoriei relativității generale a lui Albert Einstein, combinată cu expansiunea spațiului.

Cercetătorii Geraint Lewis și Brendon Brewer de la Universitatea din Auckland sunt coautori ai unei noi lucrări care descrie confirmarea mult căutată a efectelor de dilatare a timpului în variabilitatea quasarilor. Un quasar este alimentat de o gaură neagră supermasivă în creștere care se află în inima unei galaxii extrem de active. Deoarece discul de acreție din jurul găurii negre este relativ mic, fluctuațiile în lumina emisă de quasar pot avea loc în doar câteva zile. Acest lucru le face mai ușor de urmărit.

Cu toate acestea, în timpul scurs de când lumina și fluctuațiile sale au fost emise de quasarii vechi de 12 miliarde de ani, universul s-a extins foarte mult. Acest lucru înseamnă că vedem, practic, quasarii așa cum existau în urmă cu 12 miliarde de ani.

Un nou eșantion de 190 de quasari observați de-a lungul a 20 de ani de către Sloan Digital Sky Survey (SDSS), Pan-STARRS și Dark Energy Survey, le-a oferit lui Lewis și Brewer instrumentele necesare pentru a detecta în sfârșit dilatarea timpului în variabilitatea luminii quasarilor. Perioada lungă de observații, împreună cu sensibilitatea telescopică la fluctuațiile quasarilor, dezvăluie efectul de dilatare a timpului. Bazându-se pe cât de încet par să se producă fluctuațiile, timpul în acești quasari pare să curgă de cinci ori mai lent decât pentru noi, în cadrul nostru de referință de pe Pământ.

Oamenii de știință explică și că timpul nu a mers cu adevărat încet în acei quasari în raport cu tot ceea ce le înconjoară - în cadrul lor de referință, timpul a curs normal. Teoria relativității a lui Einstein și modul în care acesta a descris trecerea timpului se bazează pe conceptul de cadre de referință și pe faptul că aceste cadre pot fi distinse prin viteza lor una față de cealaltă. .

„Unii dintre acești quasari se mișcau mai repede decât viteza luminii, în raport cu noi, atunci când au fost emiși fotonii", a declarat Lewis pentru Science Alert.

Dilatarea timpului nu este doar teoretică. Ea a fost observată, deși în cantități infime, în sateliții care orbitează în jurul Pământului, iar sistemul de poziționare globală trebuie să țină cont de acest lucru. Din punct de vedere cosmologic, dilatarea timpului a fost observată în supernovele care au explodat acum 6-7 miliarde de ani, dar niciodată în obiecte mai îndepărtate de atât, până acum.

_________________________________________________________________________________________________


 

Share articol: