In ciuda problemelor financiare cu care s-a confruntat omenirea, 2012 a fost un an exceptional din punct de vedere al inventiilor
Saptamana de saptamana apar gadgeturi noi pe piata, dar putine dintre acestea sunt cu adevarat fantastice. Vedem multe tablete, multe smartphone-uri care difera putin intre ele, multe laptopuri si asa mai departe.
Astazi, insa, vorbim destep aceste cateva exceptii, despre lucrurile SF pe care le-au inventat, anul acesta, cercetatorii sau companiile. Sa intre in scena, asadar, cele mai cool realizari ale tehnologiei din aul 2012.
Google Glasses, ochelarii cu afisaj
Ochelarii fantastici prezentati de Google ar putea sa ne schimbe radical viata. Compania a lansat ochelarii in aprilie, pe Google+. Cofondatorul Google Sergey Brin a testat gadgetul si a pus cateva poze pe Internet, ca sa ne facem o idee despre ce stie sa faca. Ulterior a aparut si un video filmat cu ajutorul acestor ochelari:
Pe langa fotografii si filmulete, gadgetul are o multime de alte functii, multe dintre ele imprumutate de la smartphone-uri.
Cei care poarta ochelarii pot vedea, de exemplu, prognoza meteo sau agenda zilei, ori pot sa le trimita mesaje text prietenilor sau familiei.
Cine stie, poate la anul, acesti ochelari vor fi pe piata. Pretul, insa, s-ar putea sa ii sperie si pe cei mai curajosi dintre noi.
Norii din interiorul camerei
Un artist olandez pe nume Berndnaut Smilde a descoperit o metoda prin care poate sa creeze un mic nor alb in mijlocul unei camere.
E destul de greu sa creezi un astfel de nor, pentru ca trebuie sa ajustezi perfect niste parametri: temperatura, umiditatea si iluminarea.
Artistul a creat norul folosit o masina de fum. Din pacate, insa, creatia lui rezista foarte putin timp. Cu toat acestea, impactul pe care ti-l produce un nor care apare in mijlocul unei camere este... suprarealist.
In 2012, un nou produs este gata sa apara pe piata. Un robot simpatic, cu ochi care isi schimba expresia in functie de cine se mai afla in preajma sa, dornic de munca si mereu plin de energie.
Baxter este in acest moment cel mai ieftin robot industrial fabricat pentru piata constructorilor auto, o piata in care se afla peste 1 milion de roboti.
Nevoia pentru aparitia unui astfel de robot este explicata de catre specialistul Rodney Brooks, care sugereaza ca "piata auto are nevoie de echivalentul unui PC in privinta robotilor", scrie The Economist.
Tot anul acesta am vazut si primul robot Transformers real din lume.
Tehnologia l-a ajutat pe austriacul Felix sa sara din stratosfera
In spatele curajului, nebuniei si recordurilor lui Felix Baumgartner se mai afla ceva. Cativa profesionisti care s-au asigurat ca cel mai mare salt din istoria omenirii nu se va transforma intr-o tragedie.
A existat o capsula cu o greutate de 1,3 tone, cu ajutorul careia Felix a urcat pana in stratosfera a fost realizata in asa fel incat sa cantareasca putin peste un Volkswagen Beetle, insa sa fie extrem de rezistenta.
Si costumul temerarului este unul fantastic si va putea sta drept un exemplu pentru viitoarele expeditii ale astronautilor trimisi pe alte planete. Costumul a suportat in cazul lui Felix temperaturi de -73 de grade Celsius.
O companie din Marea Britanie a anuntat ca poate sa fabrice combustibil din dioxidul de carbon din atmosfera. Reprezentantii acesteia si-a prezentat cercetarea intr-o conferinta, la Londra.
Metoda are doua avantaje. In primul rand, este o sursa alternativa de carburant. In al doilea rand, atmosfera se curata. Compania produce intai metanolul, care este apoi transformat in benzina. In trei luni, britanicii a reusit sa produca 5 litri de benzina prin acest process.
Tim Fox, directorul departamentului de energie si mediu de la Institutul de Inginerie Mecanica spune ca toata aceasta poveste “suna prea bine pentru a fi adevarata, dar este. Ei chiar fac progrese fiindca am asistat chiar eu la experimente. Folosesc componente si principii bine stiute, dar ei sunt primii care au reusit sa realizeze teoria in realitate”.
Elementul 113
Sistemul periodic pe care l-am invatat in scoala generala la chimie nu e chiar reprodus in realitate. Elementul 113 a fost creat abia anul acesta, dupa 9 ani de munca, de o echipa de cercetatori japonezi condusa de Kosuke Morita.
Elementul 113, care nu are deocamdata alt nume, este foarte instabil. Atomul contine 113 protoni si 165 de neutroni.
Hainele ce devin transparente pe masura ce bataile inimii cresc
Unii ar putea spune ca tocmai s-au inventat hainele perfecte. Evident, ele sunt ideale pentru fiecare persoana frumoasa de pe Planeta, iar in curand ar putea fi produse in serie.
Numite Intimacy 2.0 si create de Studio Roosegaarde, aceste haine sunt facute din piele si niste folii "destepte", combinate intr-un design futurist.
Cea mai buna parte este cea in care materialul devine transparent, pe masura ce inima purtatorului bate din ce in ce mai repede.
Arunca o privire si peste cele mai trasnite inventii ale lui 2011.