După topirea stratului de gheață și zăpadă de la suprafață, în Antarctica au ieșit la iveală niște detalii cu adevărat terifiante.
Rămășițele mumificate ale unei colonii de pinguini Adélie care au fost ascunse sub ghețuri timp de peste 5.000 de ani au fost găsite de oamenii de știință. Steven Emslie, profesor la Universitatea din Carolina de Nord, studia zona Antarcticii atunci când el și echipa sa au găsit sute de oase, pene și trupuri de pinguini conservate foarte bine, ca niște mumii, a spus acesta pentru DailyMail.
Datarea cu radiocarbon a dovedit că cel puțin trei dintre animale au trăit în zonă în urmă cu peste 5.000 de ani, cel mai „tânăr” exemplar datând de acum 800 de ani, de la începutul Micii Ere Glaciare.
În perioada recentă nu s-au înregistrat alte colonii care să trăiască exact pe același teritoriu, ultima relatare în acest sens fiind cea a exploratorului Robert Falcon Scott, acum 100 de ani.
„Am mers pentru prima dată la acest sit la finalul lui 2016 și am fost surprins să văd toate aceste rămășițe atât de bine conservate care au ajuns până la suprafața terestră. Toate fosilele aparțin pinguinilor Adélie, o specie pe care am studiat-o îndelung, inclusiv din punctul de vedere al fostelor teritorii, acum abandonate, cât și din perspectiva felului în care aceștia răspund la încălzirea climatică”, a transmis Emslie printr-un e-mail trimis redacției Daily Mail.
Echipa de cercetători a utilizat metode similare arheologilor pentru a recupera fragmentele de oase, pene și coji de ouă, un proces foarte dificil având în vedere că solul era unul extrem de uscat și casant. Rezultatul final a fost o descoperire extrem de complexă, care poate pune în perspectivă felul în care pinguinii au trăit în zonă și cum s-au adaptat aceștia încălzirii globale pe durata a milenii întregi. Este, probabil, cel mai complex astfel de tablou conturat vreodată de oamenii de știință.
Emslie a publicat recent și un studiu în „Geology” despre această misiune, în care arată că ultima colonie care a trăit pe acel teritoriu a părăsit zona din cauza stratului de zăpadă în continuă creștere, iar pinguinii care muriseră anterior în colonie au rămas în urmă, fiind acoperiți de gheață și zăpadă și conservându-se aproape perfect.
_________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: