Poate nu va este straina ideea ca realitatea ar fi de fapt o simpla iluzie, - este o tema comuna unor filozofi, dar si multor scriitori. De data aceasta nu vorbim de poezie sau concepte filozofice, ci de o echipa de savanti care sustine ca a demonstrat, matematic, faptul ca Universul nostru nu este deloc asa cum credem, ci o simpla holograma, o proiectie.
Teoria Universului holografic a fost lansata in anul 1997 de fizicianul argentinian Juan Maldacena. De atunci, bizara lui idee a atras multi sustinatori, dar si foarte multi savanti care o contesta vehement.
Potrivit acestei teorii, gravitatia provine din stringuri foarte subtiri, care vibreaza, aceste stringuri fiind de fapt holograme ale evenimentele care au loc intr-un Univers plat, bidimensional, nu tridimensional, cum este cel in care sustinem noi ca traim.
Conform lui Maldacena, exista 9 dimensiuni ale spatiului si o dimeniune a timpului. Desi este greu de inteles aceasta ciudata si aparent absurda teorie, iata o comparatie care va ajuta sa va dati seama ce sustine fizicianul argentinian: Universul este o suprafata 2D, care contine toate informatiile necesare pentru a descrie un obiect 3D, care este de fapt doar o holograma, asa cum cipul de securitate al cardului nostru de credit contine anumite informatii.
Astfel, planetele sau oamenii sau orice alt obiect care pare sa fie 3D este doar o holograma aflata intr-o realitate bidimensionala. De exemplu, va puteti imagina holograma unei fotografii. Fotografia, adica realitatea, este un obiect plat, insa imaginile de acolo pot sa apara sub forma de holograma, lasand impresia ca sunt 3D.
Tot conform acestei teorii, obiectele care cad in gaurile negre sunt pastrate sub forma unor informatii, fara a mai conta forma lor materiala.
Pana acum teoria nu a fost demonstrata. Recent, o echipa de fizicieni japonezi, de la Universitatea Ibaraki, condusi de Yoshifumi Hyakutake, sustine ca a demonstrat matematic aceasta ipoteza, scrie Daily Mail.
Savantii au calculat energia interna a unei gauri negre si au analizat “particulele virtuale”, care par sa apara din nimic si apoi sa dispara si care pot fi explicate prin aceasta teorie.
Separat, Hyakutake a calculat energia care ar fi necesara in cazul unui Univers plat, fara gravitatie. Surprinzator, datele despre gaurile negre si cele despre Universul plat se potrivesc, sugerand savantilor japonezi ca ideea lui Maldacena este corecta.
Nu toti fizicienii sunt insa de acord cu aceasta demonstratie. Abhas Mitra, directorul Departamentului de Astrofizica Teoretica de la Centrul de Cercetare Atomica Bhabha din India, crede ca intreaga conceptie este gresita.
“Conceptul de holograma aplicat gaurilor negre nu poate fi explicat, pentru ca acestea nu sunt un vacuum, asa cum sustin unii fizicieni. Eu am demonstrat in lucrarile mele ca nu exista de fapt gauri negre asa cum sunt intelese ele azi, acestea emit de fapt o energie, nu sunt un vacuum, deci aceasta ipoteza a Universului holografic este o adevarata nebunie, de care nu avem nevoie ca sa incercam explicarea unor fenomene”, a precizat Abhas Mitra.