Dr Sergio Canavero sustine ca exista tehnologia "schimbarii capului", nu mai putin de 100 de doctori trebuind sa lucreze trei zile pentru o operatie reusita.
Neurochirurgia ar fi ajuns la performanta transplantului de cap, primele incercari fiind facute pe maimute. Primele operatii pe primate (1970, 2001) n-au fost reusite pentru ca nu s-a putut face "conectarea" dintre creierul donatorului si coloana vertebrala a primitorului.
Doctorul Sergio Canavero din Torino sustine ca operatia de transplant de cap la om este posibila dar doar cu costuri mari. Nu mai putin de 100 de doctori ar trebui sa lucreze timp de 36 de ore la transplant, "factura" operatiei fiind mai mare de 10 milioane de euro.
Capul pregatit pentru transplant trebuie sa aiba o temperatura intre 12 si 15 grade Celsius. Se crede ca asa zisa "conectare" a capului donatorului cu trupul primitorului nu trebuie sa dureze mai multde o ora. Foarte mult dureaza, insa, "calibrarea" coloanei vertebrale a primitorului cu creierul donatorului, existand, fireste, mai multe "sanse" de nereusita.