După aterizarea forțată a capsulei Soiuz, care transporta doi astronauți spre ISS, autoritățile au început o anchetă.
Incidentul de pe 11 octombrie a fost provocat de o defecțiune apărută la unul dintre propulsoare, în timpul fazei a doua a decolării.
Din această cauză, naveta nu ar fi atins accelerația necesară pentru a ieși din atmosfera terestră. Singura soluție era anularea misiunii și aterizarea forțată.
Din fericire, membrii echipajului de la bord (un astronaut american și un cosmonaut rus) nu au fost răniți și au aterizat în siguranță.
Vestea proastă este însă că până la finalizarea anchetei și aflarea cauzei defecțiunii, programul spațial este temporar suspendat. Asta înseamnă că nu vor mai fi alte lansări ale rachetelor cu echipaj la bord.
La ora actuală, singurele navete spațiale folosite pentru a trimite astronauți de pe Pământ pe Stația Spațială și înapoi sunt capsulele rusești Soiuz, precum cea implicată în acest incident.
NASA și-a retras complet flota spațială în anul 2011 și deocamdată nu există nicio navetă americană care să poată fi folosită într-o misiune de acest fel.
Companiile private SpaceX și Boeing construiesc navete spațiale pentru NASA, dar acestea nu sunt încă finalizate. Ele vor fi gata abia la mijlocul anului viitor, dar aprobările vor mai dura, așa că nu le vom vedea zburând până la sfârșitul anului 2019.
Și agenția spațială japoneză și cea europeană au folosit până acum tot navetele Soiuz pentru lansarea în spațiu. Toate acestea sunt acum blocate la sol, până la finalizarea anchetei, pentru că nimeni nu vrea să riște un incident similar, care ar putea avea însă consecințe tragice.
Cei doi astronauți au scăpat cu viață pentru că mecanismul care se activează automat în caz de defecțiune a funcționat perfect.
În momentul în care racheta nu a mai funcționat cum trebuie, în cabină s-a aprins lumina de alertă, care anunța anularea misiunii - ABORT.
Imediat, capsula în care se aflau americanul Nick Hague și rusul Alexei Ovcinin a fost ejectată, s-a desprins de racheta care o transporta și a aterizat forțat în Kazahstan.
Ejectarea capsulei a avut loc la o altitudine foarte mare, de 48 kilometri, adică aproximativ jumătatea distanței de la sol la limita spațiului cosmic. Capsula s-a rostogolit în gol, apoi s-a deschis parașuta, care a atenuat impactul cu solul.
Timp de 34 de minute, cei doi oameni de la bord au trecut prin clipe dificile, pentru că a fost o „aterizare balistică”, adică o cădere liberă, în gol, necontrolată.
Astronauții sunt antrenați să facă față la astfel de incidente, dar chiar și pentru ei accelerația gravitațională pe care trebuie să o suporte în aceste situații este uriașă.
Hague și Ovcinin au fost supuși unei accelerații de 8G sau chiar mai mult, scrie Science Alert.
Agenția spațială Roscosmos anchetează incidentul și, potrivit unor surse, nu este exclusă drept cauză o mână criminală.
Mai ales că acest incident vine după un altul care a implicat o navetă Soiuz, de data aceasta una care era andocată la Stația Spațială.
Echipajul de pe ISS a descoperit mici găuri în peretele navetei, iar cauza nu este deocamdată cunoscută. Rușii au luat în calcul inclusiv o tentativă de sabotaj, deși inițial au crezut că de vină ar fi impactul cu un mic meteorit.
Astronautul german Alexander Gerst (foto mai jos), aflat acum pe Stația Spațială Internațională și echipajul său, sunt practic izolați.
Misiunea lui Gerst urma să se termine în luna decembrie, dar va fi probabil prelungită până la începutul anului viitor. Alături de Gerst, pe ISS se mai află acum astronautul Serena Aunon-Chancellor și cosmonautul Serghei Prokopiev.
Ancheta ar putea dura luni de zile. Din fericire, există suficiente provizii pe ISS, iar stația spațială poate fi alimentată cu ajutorul unor navete cargo SpaceX Dragon.
În plus, în caz de urgență, echipajul se poate salva la bordul altei navetei Soiuz. Nimeni nu-și dorește însă ca Stația Spațială să fie evacuată și practic abandonată, pentru că în lipsa unui echipaj aflat la bord eventualele defecțiuni ar fi mai greu de remediat.