Un animal microscopic a fost găsit după 24.000 de ani în care a trăit în solul înghețat din Siberia. 

Rotiferele Bdelloidea pot exista în medii umede și au o abilitate incredibilă de a supraviețui. Oamenii de știință ruși au descoperit creatura într-o mostră de sol înghețat extrasă din Siberia.

„Cercetarea noastră este cea mai clară dovadă din zilele noastre referitoare la faptul că organismele multicelulare ar putea rezista în medii înghețate, într-o stare aproape vegetativă”, a declarat Stas Malavin, cercetător la Soil Cryology Laboratory din Rusia.

Studii anterioare realizate de alte grupuri de oameni de știință au arătat că rotiferele ar putea supraviețui până la 10 ani dacă sunt înghețate. Prin datarea cu radiocarbon, cercetătorii ruși au reușit să stabilească faptul că vârsta acestui organism este de circa 24.000 de ani.

Nu este pentru prima dată când forme de viață foarte vechi au fost „resuscitate” dintr-un habitat permanent înghețat. Tulpini de mușchi au fost găsite în Antarctica după 1000 de ani - fiind acoperite de gheață de 400 de ani. Mai mult, o plantă a fost găsită și ea, tot în solul înghețat, după 32.000 de ani.

Totuși, Malavin susține că este foarte puțin probabil ca forme de viață mai mari să supraviețuiască astfel prin înghețare. „Cu cât organismul este mai complex, cu atât este mai complicată și păstrarea sa prin criogenare și, pentru mamifere, nu este încă posibil acest lucru. Totuși, evoluția de la un organism unicelular la unul pluricelular - cu creier și structură - este un pas uriaș, deși vorbim tot despre o formă de viață microscopică”.

Odată decongelat, animalul s-a putut reproduce, iar micuțele nevertebrate rezultate au putut fi hrănite. Explicația este aceea că organismul are un mecanism care închide etanș celulele și organele în fața oricărei leziuni care ar putea fi cauzate de temperaturile foarte scăzute.

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: