În Marea Britanie, un bărbat de 48 de ani care a fost mușcat de o pisică fără stăpân a sfârșit prin a contracta o specie de bacterie pe care oamenii de știință nu au mai întâlnit-o până acum.

Răspunsul său imunitar la microorganismul străin a fost unul foarte ciudat. La doar opt ore după ce a primit mai multe mușcături, mâinile bărbatului s-au umflat atât de mult încât acesta s-a dus singur la urgențe.

Rănile au fost curățate și pansate și i s-a făcut o injecție antitetanos înainte de a fi acasă și de a i se prescrie un tratament cu antibiotice. O zi mai târziu, era din nou la spital. Degetul mic și cel mijlociu de la mâna stângă erau extrem de mărite, iar ambele antebrațe erau roșii și umflate.

Medicii au fost nevoiți să îndepărteze chirurgical țesutul afectat din jurul rănilor sale. De asemenea, i s-au administrat trei antibiotice diferite pe cale intravenoasă și a fost trimis acasă cu antibiotice orale. De data aceasta, din fericire, tratamentul a funcționat și și-a revenit complet.

Medicii erau, însă, ocupați să încerce să-și dea seama ce s-a întâmplat. Când au analizat microorganismele prezente în probele din rănile sale, au găsit un organism de nerecunoscut asemănător unui streptococ - un gen de bacterii care determină meningită, faringită streptococică, pneumonie bacteriană și conjunctivită, printre multe alte afecțiuni.

Însă, atunci când cercetătorii au secvențiat o parte din genomul acestei bacterii, acesta nu se potrivea cu nicio tulpină înregistrată de știință până acum. Era un germen complet nou pe care specialiștii nu îl documentaseră niciodată în mod oficial. După cum s-a dovedit, bacteria aparține unui alt gen de bacterii numit Globicatella.

Secvențierea completă a genomului bacteriei sugerează că aceasta diferă de alte tulpini înrudite, cum ar fi G. sulfidfaciens, cu aproximativ 20 de procente, indicând o „specie distinctă și nedescrisă anterior".

Deoarece G. sulfidifaciens este rezistentă la mai multe tipuri comune de antibiotice, se poate dovedi dificil de eradicat din organism. Din fericire, noua tulpină descoperită în Marea Britanie a răspuns bine cel puțin la unele antibiotice, dar povestea conține un avertisment serios. 

__________________________________________________________________________________________________

Share articol: