Pana acum nimeni nu a reusit sa inteleaga ciudatele semne din Manuscrisul Voynich.
Manuscrisul Voynich are 240 de pagini si o vechime de aproximativ 600 de ani. A fost descoperit in 1912, intr-o manastire din Italia, dar nimeni nu a reusit sa-l traduca pana acum.
Textul pare sa fie scris intr-un cod secret, iar continutul manuscrisului este foarte diferit. Pe langa text, include ilustratii detaliate cu plante exotice, stele, nuduri, dar si un desen celebru care il infatiseaza pe diavol.
Multi criptografi au incercat sa-l traduca, dar nici macar echipa care a descifrat codul Enigma, folosit de nazisti, nu a reusit sa inteleaga acest cod medieval.
Acum, cu ajutorul unui computer si al algoritmilor de inteligenta artificiala, cercetatorii incep sa dezlege marele mister care inconjoara manuscrisul.
Greg Kondrak, expert in computere la Universitatea Alberta, a folosit inteligenta artificiala pentru a identifica mai intai limba in care a fost scris textul.
Astfel, el a aflat ca manuscrisul este redactat in ebraica, iar codul presupune renuntarea la vocalele din cuvinte si schimbarea ordinii literelor.
Computerul nu a tradus inca intregul manuscris, dar a descifrat prima propozitie din text, care, desi are sens, e totusi ciudata pentru inceputul unei carti.
Iata ce scrie: "Ea a facut recomandari preotului, stapanului casei si mie si oamenilor".
Chiar daca un calculator poate traduce corect cuvintele din manuscris, intelesul lor ramane in continuare un mister, iar pentru asta va fi nevoie de ajutorul istoricilor specializati in vechea cultura ebraica.
Un algoritm nu va putea niciodata sa intuiasca semnificatia mesajului pe care autorul a incercat sa-l transmita autorul.
Foto: Getty Images