Exploratorul și omul de afaceri Victor Vescovo a coborât 10.927 de metri în Oceanul Pacific, doborând recordul pentru cea mai adâncă scufundare din toate timpurile.
Până acum, doar două persoane au reușit să ajungă cu succes pe Challenger Deep, cel mai adânc punct al planetei, situat la capătul sudic al Gropii Marianelor. În 1960, oceanograful Don Walsh a fost primul care a reușit să coboare cu succes în această regiune, ajungând la aproximativ 10.916 m. El a făcut această călătorie împreună cu oceanograful și inginerul elvețian Jacques Piccard.
Peste 50 de ani mai târziu, exploratorul și cineastul canadian James Cameron a făcut prima scufundare individuală și a ajuns la o adâncime de 10.908 m.
A fost nevoie de 3,5 până la 4 ore pentru a ajunge la adâncimea record - un bazin plat, acoperit de un strat gros de nămol. Din interiorul submersibilului proiectat să reziste la presiuni extreme, exploratorul a petrecut ore întregi observând și documentând lumea liniștită și întunecată de pe fundul oceanului.
În adâncuri, a putut observa o varietate de creaturi. „Erau niște animale mici, translucide", care se mișcau ușor, a spus Vescovo. De asemenea, echipa a găsit ceea ce ei cred că sunt patru specii noi de amfipode, sau crustacee fără cochilie - una la 2.600 m adâncime, una la 4.450 m adâncime și două în cel mai adânc punct la care au ajuns.
Din păcate, în cel mai adânc punct al planetei, Vescovo a dat și peste o pungă de plastic și ambalaje de bomboane.
În lunile care au precedat această scufundare, exploratorul a ajuns în cele mai adânci puncte din Oceanul Atlantic, Oceanul Sudic și Oceanul Indian, în cadrul expediției Five Deeps, care își propune să ajungă pe fundul fiecărui ocean de pe planetă. Expediția este filmată pentru „Deep Planet", un serial documentar care va fi difuzat de Discovery Channel în cursul acestui an.
__________________________________________________________________________________________________