Majoritatea oamenilor de pe Pământ beau apă din surse de apă dulce precum din lacuri și râuri. Dar acestea reprezintă doar 0,007% din apa lumii. Pe măsură ce populația umană crește și cererea de apă proaspătă crește. Acum, două din trei persoane din lume se confruntă cu o lipsă severă de apă cel puțin o lună pe an.
Alte surse de apă - cum ar fi apa de mare - ar putea fi utilizate pentru a satisface nevoile crescânde de apă. Dar aceste surse de apă sunt pline de sare și conțin de obicei contaminanți precum metalele toxice. Oamenii de știință și inginerii au dezvoltat metode pentru a elimina sărurile și toxinele din apă, procese numite desalinizare.
Dar opțiunile existente sunt costisitoare și consumă multă energie, mai ales pentru că necesită o mulțime de pași. Tehnicile actuale de desalinizare creează, de asemenea, o mulțime de deșeuri - aproximativ jumătate din apa alimentată în unele instalații de desalinizare este pierdută.
O echipă a creat, însă, recent o nouă metodă de purificare a apei, care speră că poate face desalinizarea mai eficientă, deșeurile mai ușor de gestionat și dimensiunile stațiilor de tratare a apei mai mici. Această tehnologie folosește un nou tip de filtru care poate viza și capta metale toxice, eliminând în același timp sarea din apă.
Acest tip de filtru elimină simultan peste 96% din săruri din apă, purificând apa în condiții de utilizare. Mai sunt obstacole de trecut, dar dacă acest filtru va fi utilizat atunci multe probleme din locuri care nu au acces la apă proaspătă ar putea fi rezolvate.
__________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: