Arheologii care lucreaza la reconstructia unei manastiri franciscane au facut descoperirea.
Pare greu de crezut, dar si in Evul Mediu se foloseau "frigidere" si sisteme de incalzire in pardoseala. Dovada stau descoperirile facute de arheologi in cetatea din Targu Mures.
CITESTE SI: ERWIN SCHRODINGER, unul dintre parintii fizicii cuantice, sarbatorit astazi printr-un GOOGLE DOODLE
"Erau folosite pentru depozitarea alimentelor si cerealelor in primul rand si uneori si pentru carne sarata. Au o temperatura constanta de aproximativ 10-12 grade", explica arheologul Gall Szilard.
Aceste racitoare provin cel mai probabil din secolul al XV-lea. Iar sistemele de incalzire prin podea, inventate de romani, erau des intalnite in manastirile medievale.
"Erau practic pe nivelul pivnitei, sub pamant, si erau niste sobe si prin pereti, in interiorul peretilor erau niste canale unde curgea aerul cald", spune arheologul.
Pe langa zidurile manastirii franciscane arheologii au gasit si noua morminte.
"Majoritatea sunt orientate dupa ritul catolic. Un alt mormant care are orientat pe axa de nord-sud, probabil era un om protestant, ori era un preot sau un om instarit nobil", explica arheologul.
Scheletele gasite vor fi atent analizate, dupa care vor ajunge la Muzeul Judetean Mures.
"Probabil erau inmormantati inainte de inaltarea manastirii...deci provin inainte de secolul al XIV-lea", spune Gall Szilard.
Arheologii vor reface zidurile manastirii franciscane, dar vor pastra si sistemele de incalzire si stramosul frigiderului de acum, ca sa le poata vedea toti cei interesati.
"Manastirea este cercetata din punct de vedere arheologic in proportie de 70%. Este vorba ca se va construi un parc arheologic", declara arheologul Gyorfi Zalan.
Lucrarile au inceput in urma cu un an, dar au fost incetinite din cauza problemelor de finantare.
Acum autoritatile promit ca vor fi gata cel tarziu in vara anului urmator.