Oamenii de știință au creat un implant cerebral mai subțire ca un fir de păr, care va permite controlarea unui computer doar prin intermediul gândurilor, fără să fie necesare mișcări.
Deși implantul a fost produs pentru a-i ajuta pe cei care suferă de afecțiuni neurodegenerative și care nu se pot mișca, sistemul ar putea fi folosit cu succes și de persoanele sănătoase, care ar dori să încerce acest mod inedit de comunicare.
Spre exemplu, rețelele sociale ar putea fi accesate și folosite doar prin intermediul gândurilor, fără ca utilizatorul să fie nevoit să tasteze.
Implantul Layer 7 Cortical Interface arată ca o foiță foarte subțire prevăzută cu electrozi și poate fi inserat în cutia craniană printr-o incizie de numai un milimetru.
Spre deosebire de alte proiecte similare, cum este cel al lui Elon Musk, acest implant nu trebuie să fie introdus în profunzimea țesutului cerebral, ci va sta pe suprafața creierului, prin urmare este mult mai puțin invaziv.
Dispozitivul captează semnalele cerebrale, le interpretează și apoi transmite comenzile dorite unui computer la care este conectat.
Dacă utilizatorul nu mai vrea să-l folosească, atunci medicii îl pot extrage foarte ușor, printr-o procedură sigură, fără risc de infecții sau de complicații.
Cercetătorii care lucrează la acest proiect precizează că pot adăuga mai mulți electrozi, astfel încât implantul să poată fi utilizat și pentru tratarea altor afecțiuni neurologice.
Compania Precision, care a realizat implantul, speră să înceapă testările pe voluntari în câteva luni, după ce experimentele realizate pe animale s-au dovedit a fi un succes.